SKUPŠTINA KS

Babić: Bukva je zloupotrijebio položaj, tražit ću njegovu smjenu

Posljednja sjednica održana u junu

Piše: A. TABAK

22.8.2018

Zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS Sejo Bukva je na svoju ruku, bez znanja predsjedavajuće Ane Babić, zakazao sjednicu za 5. septembar. Predsjedavajuća Babić kazala je jučer za „Avaz“ da je Bukva na taj način, ne konsultirajući se s njom, prekršio Poslovnik o radu Skupštine. 

 Godišnji odmor

- Ja sam bila na svom radnom mjestu, u kabinetu, ništa me nije pitao. Niti sam umrla niti bila odsutna, a ono što je najbitnije jeste da nikada nisam bila protiv zakazivanja sjednice. Isključivo se radi o tome da se članovi Kolegija Skupštine koji utvrđuje dnevni red sjednice nikad nisu mogli dogovoriti o dnevnom redu. A u međuvremenu svi su zastupnici otišli na godišnje odmore – rekla je Babić.

Dodaje da je riječ o kleveti na njenom imenu i radnim aktivnostima te da će, osim hitne sjednice Kolegija, koja je sazvan za sutra, uskoro organizirati i pres-konferenciju.

- Sejo Bukva očito je pogrešno motiviran. Objaviti to uoči Bajrama kako bi se dobili jeftini politički poeni, prema meni, je sramno – rekla je Babić, naglasivši da će tražiti smjenu Bukve te da će na neka pitanja morati odgovoriti i sekretar Skupštine Almira Šetkić.

Babić ističe da, osim nje, i SBB učestvuje u procesu svih razvojnih tokova koji su u interesu građana te da ne radi ništa protiv zakona.



Babić: Bila sam na svom radnom mjestu

 Dnevni red

Da predsjedavajuća Babić nije odbila zakazati sjednicu potvrdio nam je i Mirza Čelik, šef Kluba zastupnika SDA.

- Ovo je klasična zloupotreba položaja, jer jedino Kolegij može zakazati sjednicu Skupštine i utvrditi dnevni red. Mi ćemo, najvjerovatnije, tražiti od Bukve da podnese ostavku na mjesto dopredsjedavajućeg – rekao je Čelik, naglasivši da je ovo prvi put u historiji zakonodavnog tijela Skupštine KS da neko sebi daje pravo da bude i kolegij i predsjedavajući i dopredsjedavajući.

Čelik dodaje da sjednica Skupštine sigurno neće biti održana na datum kada ju je Bukva zakazao.

Želeći čuti i njegovu stranu priče, jučer smo kontaktirali i dopredsjedavajućeg Bukvu, koji tvrdi da je dnevni red usvojen na sjednici Kolegija te da je to razlog zbog kojeg je zakazao sjednicu.

- Od mene su klubovi samostalnih zastupnika, Naroda i pravde, SDP-a i Naše stranke tražili da zakažem sjednicu jer je predsjedavajuća nije zakazala. Ja na to imam pravo - rekao je Bukva.

 Politički avanturizam

Zvonko Marić, zastupnik Kluba SBB-a, kazao je da je motiv zakazivanja sjednice predizborna kampanja kako bi se kompromitirala vladajuća struktura. 

- Međutim, SBB nema nijedan razloga da se sjednica ne održi. Mi apsolutno ne bježimo od toga. Ovdje se radi o kršenju Poslovnika, zloupotrebi slova zakona. Kada Bukva shvati u kakav je politički avanturizam ušao, nadam se da će imati toliko moralne snage i etike da podnese ostavku – rekao je Marić.


Bukva: Pravo da zakaže sjednicu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.