POLEMIKE

Direktori traže ukidanje proljetnog raspusta, a ministar kraći zimski

Sedmodnevni raspust se pokazao štetnim za obrazovanje

Roditelji osnovaca žale se na produženje školske godine

A.T.- D.B.

23.8.2018

Udruženje direktora sarajevskih osnovnih škola uputilo je inicijativu Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade kojom traže ukidanje proljetnog raspusta. Predsjednik Udruženja Hajrudin Ćuprija smatra da se sedmodnevni raspust pokazao štetnim za obrazovanje te da postoji više razloga zbog kojih bi aktuelni zakon trebao izmijeniti. 

- Prije svega, školska godina završava se kasnije, ulazi se u ljetni period. Pri tome imamo eksternu maturu koju trebamo provesti te ispoštovati rokove za upis u srednju školu. Drugi problem je što u tom periodu produženi boravci ne rade i tada roditelji nemaju gdje ostaviti svoju djecu. A za nastavnike je smetnja što kasnije odlaze na odmor te ga ne mogu do kraja ni iskoristiti – rekao je Ćuprija. 

Ističe da raspust šteti obrazovanju i da na ovaj način djeca gube i kontinuitet u učenju, jer je mali razmak između zimskog i proljetnog raspusta.

Resorni ministar Elvir Kazazović istakao je da je jedini zahtjev koji bi se u budućnosti mogao realizirati taj da se smanji zimski raspust i da se na taj način na vrijeme završi školska godina.

- U ovom mandatu to su nerealni zahtjevi. Ministarstvo nije nadležno, niti je sad u ovom trenutku pred izbore u mandatu ove vlasti moguće to raditi - rekao je Kazazović, istakavši kako su ove godine bez problema sve realizirali te da su bili zadovoljni i učenici i roditelji.

Predsjednica Skupštine Vijeća roditelja Dijana Parla ističe da su roditelji u proteklom periodu jedinu zamjerku imali što je školska godina kasno završena. 

- Na moju djecu nije imalo negativan utjecaj, štaviše, pozitivno je djelovalo. Mi nismo dobili nikakve konkretne i argumentirane pritužbe. Samo se nekoliko roditelja na našoj stranici požalilo da im je problem produženje školske godine i vrućine – rekla je Parla.

- Mi ćemo tražiti da se proljetni raspust ukine kako bi se školska godina završavala ranije. Još nemamo nikakvih reakcija iz resornog ministarstva. Ne znam sada koliko ima prostora za izmjene, ali moramo dati svoje mišljenje, jer dobivali smo puno pritužbi i od roditelja – istakao je Ćuprija. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.