SARAJEVO

Uskoro demontaža kosog lifta

Direktorica firme "Euro Prost" Refija Begović najavila da će novi moderni liftovi biti panoramskog tipa

Arhiv

Fena

23.8.2018

Potpisivanjem protokola o postupku primopredaje objekta i opreme kosog lifta na Ciglanama zvanično su stečeni pravni uvjeti za početak radova na demontaži konstrukcije postojećeg kosog lifta.

Protokol je danas u ime Općine Centar Sarajevo potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić, a u ime KJKP GRAS v. d. direktora Avdo Vatrić.

Tokom dana su radnici firme ''Euro-Prost'', koja je izabrana kao izvođač radova na izgradnji kosog lifta na Ciglanama, započeli s demontažom konstrukcije kosog lifta.

- Zadovoljstvo mi je danas najaviti da smo konačno krenuli s radovima na demontaži kosog lifta. Potpisivanjem ovog protokola ne postoji više nijedan razlog da čekamo s implementacijom projekta. Vjerujem da ćemo ispoštovati zadane rokove i našim sugrađanima dati na korištenje novi lift kao novogodišnju čestitku. Ovo je investicija koja svakako najviše znači korisnicima lifta i posebno mi je zadovoljstvo najaviti da će biti moderno i visoko sofisticirano rješenje bez razlike u odnosu na druge evropske gradove. Nadležne službe Općine Centar su dale potrebna odobrenja i očekujemo u narednih 15 dana završetak demontaže starih liftova - objasnio je Ajnadžić.

Direktorica firme "Euro-Prost" d.o.o. Refija Begović je najavila da će novi moderni liftovi, između ostalog, biti panoramskog tipa da bi putnici tokom vožnje uživali u pogledu na Sarajevo.

- Moram pohvaliti rad Općine Centar i načelnika Ajnadžića koji su uradili sve da građanima ovog lokaliteta omoguće da u ovoj građevinskoj sezoni okončamo projekt, gdje su osigurali uvjete i prevazišli sve administrativne probleme, kojih je bilo veoma mnogo, a sve s ciljem da radovi na izgradnji lifta započnu prije zimske sezone - kazao je direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić.

Nakon demontaže starog lifta, predstavnici Instituta za materijale i konstrukcije će obaviti ispitivanje nosivosti postojeće konstrukcije šinske trase kosog lifta, što je preduvjet za izradu glavnog projekta izgradnje novog lifta. Osim spomenute firme, potpisanim ugovorom o izgradnji novog kosog lifta također je uključena kao dio konzorcija i firma "Džekos" iz Sarajeva koja će imati obavezu završiti građevinski dio projekta, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 825.700 KM, od čega je Općina Centar osigurala 525.000 KM, a Vlada Kantona Sarajevo 300.000 KM.

Novi i funkcionalni kosi lift bi trebao biti izgrađen do kraja ove godine, a do tada za sve stanovnike ovog dijela naselja Ciglane Općina Centar je osigurala redovnu kombi liniju koja besplatno prevozi naše sugrađane umjesto kosog lifta u terminu od 8.30 do 17 sati svakim radnim danom i subotom, saopćeno je iz Općine Centar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.