SARAJEVO

Karkin: Dabogda Tužilaštvu svi svjedoci bili ovakvi

M. Rener

M.R.S.

23.8.2018

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBIH, i drugima po optužnici za ubistvo pripadnika JNA na lokalitetu Velikog parka u Sarajevu 1992. godine.  

Na današnjem ročištu nastavljeno je ispitivanje svjedoka Tužilaštva BiH Rifata Mašića, nekadašnjeg pripadnika Specijalne jedinice policije u Sarajevu.

I Tužilaštvo BiH, ali i Vikićeva odbrana, kao i članovi Sudskog vijeća imali su niz pitanja za ovog svjedoka s obzirom na kontradiktornosti u njegovim iskazima o bitnim detaljima, koji su sadržani u zapisnicima iz 2008. i 2011. godine. 

Svjedok Mašić danas je ustvrdio da je vidio dovođenje vojnika u Dom policije, a ne odvođenje, kako stoji u zapisniku iz 2008. godine, da je u Velikom parku vidio dvojicu njemu nepoznatih osoba i Nedžada Herendu, ali da su dovedeni vojnici „najvjerovatnije prenoćili u zatvorskim prostorijama Doma“.

Kazao je i da ne zna kako se desilo da zamijeni jednu „baznu stvar“, misleći na iskaz da je vidio odvođenje vojnika iz podrumskih prostorija Doma policije, a ne dovođenje.

Odgovorio je i da tijela ubijenih vojnika nikada nije vidio te da nije on lično vidio ništa po pitanju transporta leševa, nego je to čuo od jednog čovjeka.

- Dabogda im bili svi ovakvi svjedoci. Ovo ukazuje na nespremnost Tužilaštva. Ovakvog svjedoka, ako ima tri iskaza iz istrage suprotna, nije trebalo predlagati. Ako je bila priprema, nevjerovatno je kako svjedoči. Svi znamo da su vojnici isti dan pobijeni, a svjedok tvrdi dan ili čak dva prije. Totalna je zabuna. Je li vidio dovođenje ili odvođenje – kazao je Fahrija Karkin, Vikićev advokat.

Odbrana Dragana Vikića tokom ročišta je, između ostalog, prigovorila na zakonitost zapisnika o saslušanju ovog svjedoka iz 2008. godine, kao i na vjerodostojnost iskaza „s obzirom na to da ima pritiska tužioca“.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar u 13 sati, za kada je planirano saslušanje jednog svjedoka Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.