BIH

Zavod za javno zdravstvo KS dobio aparat za određivanje prisutnosti metala u vodi, zraku i hrani

Zbog zastarjelosti opreme bilo je neophodno nabaviti savremni aparat

Fena

Fena

27.8.2018

Zavod za javno zdravstvo KS dobio je atomski apsorpcioni spektometar, aparat namijenjen za određivanje prisutnosti metala u uzorcima vode, zraka i hrane. 

Atomski apsorpcioni spektrometar s plamenom, grafitnom i hidridnom tehnikom stavljen je zvanično u funkciju i dat na korištenje Službi za epidemiologiju, mikrobiologiju, zaštitu i unapređenje životne sredine, koja je formirana u okviru JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Taj aparat nabavila je Kantonalna uprava civilne zaštite KS.

- Hemijska laboratorija našeg zavoda je ISO standardizirana za provođenje takve vrste djelatnosti. Vrijednost aparata je oko 100.000 KM - istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav.

Prema riječima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite KS Samira Džihića, taj instrument funkcionira po najsavremenijim standardima.

- Služi za zaštitu zdravlja i života ljudi. Nabavili smo ga s ciljem opremanja Zavoda za javno zdravstvo, koji je u sastavu Službe zaštite i spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite. Radi se o sofisticiranoj opremi kojom se može kontrolirati zrak, hrana, tlo, voda i namirnice s kojima građani Kantona Sarajevo stalno dolaze u kontakt - pojasnio je direktor Džihić.

Naglasio je važnost opremljenje i referentne laboratorije koja će moći pravovremeno djelovati i upozoriti građane na eventualne probleme.

- Atomski apsorpcioni spektometar može detektirati prisutnost niza metala, tačnije željeza, magnama, žive, arsena i drugih te otkriti u kojoj mjeri su prisutni u vodi, zraku, hrani. Na osnovu toga utvrđuje se je li to u skladu s propisanim normama - objasnila je rukovoditeljica odjeljenja sanitarne hemije ZJZ KS Sanela Salihović, saopćila je Pres-služba KS.

Ta vrsta ispitivanja radila se i ranije, ali zbog zastarjelosti opreme bilo je neophodno nabaviti savremeni aparat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.