SARAJEVO

Građani na protestu zbog deponije Smiljevići: Teško je kada imate problem, a niko ne želi da ga riješi

Poslana poruka nadležnima da se neće povući iz svoje borbe

M. Kadrić

A.T.

29.8.2018

Članovi MZ Zabrđe okupili su se jutros kod gradske deponije Smiljevići da bi ukazali na problem nesnosnog smrada koji se posljednjih mjeseci širi s ove lokacije. 

Oni traže da se hitno nešto poduzme, da se riješi problem, jer u svojim kućama ne mogu otvoriti prozore, izaći u dvorište, a njihova djeca sve više obolijevaju.

- Teško je kad imate problem, a niko ne želi da taj problem riješi. Mještani koji žive u blizini deponije ne mogu otvoriti prozore, ne mogu izaći u svoje dvorište, što je izraženo u vrućim danima, jer se nesnosan smrad širi s deponije. Djeca nam obolijevaju i situacija je svakim danom sve teža - rekao nam je jedan od okupljenih građana.

Direktor „Rada“ Selim Babić koji je prisustvovao mirnom okupljanju kod deponije kazao je da postoji niz aktivnosti koje su predviđene da se urade na ovoj lokaciji od strane operativnog tima koje je formiralo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

- KJKP „Rad“ je uradio svoj dio posla. U završnoj fazi je povezivanje 35 bušotina za otplinjavanje gasa i to bi trebalo biti završeno do kraja septembra. Sve su to segmenti koji će značajno poboljšati ovo stanje – rekao je Babić.

Ističe da preduzeće „Rad“ odlaže na sanitaran način koji podrazumjeva odlaganje otpada, njegovo razgrtanje, kompaktiranje te prekrivanje zemljom u slojevima.

Fuad Babić, ekspert za klizišta i deponije pri Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, rekao je prisutnima da razumije problem u kojem se nalaze, ali da trenutno nema drugog rješenja te da se otpad na deponiji Smiljevići odlaže na sanitaran način.

- Razumijem vaše probleme i vašu frustraciju, ali trenutno se ne može iznaći drugo rješenje. Otpad se na ovoj deponiji odlaže na sanitaran način i prema uputama - istakao je Babić.

Građani poručuju nadležnima da se neće povući u svojoj borbi te da će iskoristiti sve moguće zakonske odredbe da dobiju čišći zrak i uvjete dostojne čovjeka 21. stoljeća.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Zabrđe Munir Gaković kaže da nisu zadovoljni kako je protekao sastanak s nadležnima.

- Nismo zadovoljni nimalo. Imamo ljudi koji su eksperti i već 20 godina ponavljaju istu priču, a građani trpe. Rečeno nam je 2016. godine da će biti šušten pročistač u funkciju, a sada smo dobili informaciju da nismo ni blizu čistača koji će riješiti otpadne vode s deponije.Oni kažu da za to treba ogroman novac , koji trenutno nemaju, tako da to može potrajati i do 20 godina – rekao je Gaković.

Gaković kaže da građani ne mogu živjeti od nesnosnog smrada, dok nadležni tvde kako se sve provodi sanitarno.

- Opet su nam obećali da će biti riješeno sve do kraja septembra ali mi više u to ne vjerujemo. Ništa danas nismo riješili, do kraja sedmice pokušat ćemo okupiti predsjednike Savjeta okolnih mjesnih zajednica te pokušati iznaći neko rješenje zbog naše djece i našeg zdravlja – rekao je Gaković najavivši i proteste na kojima se očekuje hiljade građana koji će blokirati cijeli grad.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.