SARAJEVO

Sindikat policije Sarajevskog kantona spreman i na proteste

Dodaju da je od usvajanja Nacrta prijedloga o policijskim službenicima prošlo više od godinu i po dana

Arhiv

Fena

31.8.2018

Upravni odbor Sindikata policije KS danas je na svojoj hitnoj sjednici donio odluku kojom je još jednom iskazao opredjeljenje u zaštiti i borbi za prava policijskih službenika, te najavio da će na dan održavanja sjednice Skupštine KS, 6. septembra, a na kojoj bi se trebalo raspravljati o Prijedlogu zakona o policijskim službenicima KS, održati proteste ispred zgrade Vlade i Skupštine KS, osim u slučaju da Vlada prihvati amandmane koje podrži i Sindikat policije. 

 U saopćenju za javnost Sindikat policije Kantona Sarajevo podsjeća da je Vlada KS na sjednici 23. augusta ove godine utvrdila Prijedlog zakona o policijskim službenicima KS, te ga uputila Skupštini KS na razmatranje i usvajanje. Taj prijedlog zakona predviđen je dnevnim redom sjednice Skupštine KS zakazane za 6. septembar.    

Sindikat policije dodaje da je od usvajanja Nacrta zakona o policijskim službenicima prošlo više od godinu i po dana i da je u međuvremnu došlo do usvajanja određenih propisa (Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju , zatim Zakon o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH) koji bitno utiču na konačan ishod teksta zakona o policijskim službenicima KS.

- U cilju definiranja identičnih zakonskih rješenja koja već postoje na nivou Federacije BiH i pojedinim kantonima, ovaj sindikat je dao određene prijedloge poboljšanja rješenja u Prijedlogu zakona o policijskim službenicima i pojedini zastupnici u Skupštini KS uložili su određeni broj amandmana koje je Vlada KS odbila na svojoj sjednici 30. avgusta – navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik UO SPKS Mirza Hadžiabdić.

Također, kako dodaju u saopćenju, na Prijedlog zakona o policijskim službenicima uloženi su i amandmani 30. avgusta o kojima će izjasniti Upravni odbor Sindikata policije, kao i o ranije predloženim amandmanima.

Od Vlade KS, koja je zaključivanjem prvog kolektivnog ugovora načinila određene korake ka poboljšanju radno-pravnog statusa policijskih službenika, državnih službenika i namještenika očekuju da takav trend nastavi. U protivnom, kako navode iz Sindikata policije, predlaganje zakonskih rješenja koja policiju KS stavljaju u nepovoljniji položaj, smatrat će direktno odgovornom za urušavanje i minimiziranje statusa profesije policijskog službenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.