OBRAZOVANJE

Đaci bolje uče uz pametne table

Brojne mogućnosti za zanimljivije časove

A. SPREČAKOVIĆ

1.9.2018

U većini osnovnih škola u Kantonu Sarajevo učenici će u novoj školskoj godini, umjesto po starim zelenim, pisati po novim pametnim tablama. Neke općine izdvojile su sredstva za nabavku interaktivnih tabli za škole, a u prostorijama Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” prije nekoliko dana je održana i edukacija za nastavnike.

Pristup internetu

Elektronske interaktivne table nude brojne mogućnosti nastavnicima da organiziraju bolje i interesantnije časove, ali i olakšavaju učenicima usvajanje novog gradiva. Od 3D prikaza geografskih karata, virtuelnih prikaza kojima se lakše mogu objasniti pojmovi iz biologije ili fizike, pristupa internetu...


Općina Novo Sarajevo nabavila je prošle godine pametne table u četiri osnovne škole “Čengić-Vila I”, “Hrasno”, “Malta” i “Kovačići”, a iz Općine su nam kazali da će uskoro table dobiti i preostale četiri škole “Grbavica I”, “Grbavica II”, “Pofalići” i “Velešićki heroji”. Općina Centar nedavno je nabavila pametne table za 11 osnovnih škola s tog područja.

Kerim Fejzagić, direktor Osnovne škole “Šejh Muhamed-efendija Hadžijamaković”, kaže da se u ovoj školi pametna tabla koristi već dvije godine i da su do sada imali samo pozitivna iskustva.

- Tabla se najviše koristi u razrednoj nastavi, gdje se i kroz igru realiziraju neki saržaji, ali se koristi i u predmetnoj nastavi, uglavnom na časovima bosanskog jezika i stranih jezika. No, pametna tabla može se prilagoditi tako da je koriste i nastavnici koji predaju ostale premete – dodao je Fejzagić.

Motivacija učenika

Iskustva nastavnika su, također, pozitivna. Prema riječima Amele Ćehajić, nastavnice engleskog jezika, interaktivne table su mnogo efikasnije neko klasične.


- Upotrebom novih tehnologija u obrazovanju moguće je osavremeniti i unijeti inovacije u rad, motivirati učenike da se uključe u nastavu i dostignu bolje rezultate. Na ovaj način se poboljšava i olakšava proces učenja, jer učenici mogu gledati snimke, pratiti lekcije... Đacima svih uzrasta ovaj način učenja mnogo je zabavniji - kazala je Ćehajić.

Planira se nabavka u cijelom Kantonu

Kontaktirali smo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, gdje su nam rekli da se planira dalje ulagati u poboljšavanje obrazovnog procesa.


- U nacrtu budžeta za 2019. nalaze se izdvojena sredstva za nabavku interaktivnih tabli za sve škole u Kantonu. Planirane su i edukacije svih nastavnika u narednoj školskoj godini – izjavio je ministar Elvir Kazazović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.