Postrojavanjem veterana obilježena 26. godišnjica formiranja Prvog korpusa ARBiH

SARAJEVO Ispred zgrade Kantona

Postrojavanjem veterana obilježena 26. godišnjica formiranja Prvog korpusa ARBiH Formiran je 1. septembra 1992.

Svečanim postrojavanjem veterana iz brigada Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine sa ratnim zastavama, danas je u Sarajevu obilježena 26. godišnjica formiranja Prvog korpusa.

Postrojavanje je izvršeno na Trgu Prvog korpusa ispred zgrade Kantona Sarajevo, a prisustvovao mu je i ministar za boračaka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Veterani su potom u defileu krenuli do Spomenika ubijenoj djeci Grada Sarajeva i žrtvama NOR-a pred Vječnom vatrom, gdje su položili cvijeće, te se uputili prema mezarju na Kovačima.

U sklopu obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa, jučer je odata počast šehidima i poginulim borcima na mazarjima Kovači, kod Alipašine džamije i Stadionu, te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

Manifestacija će biti završena večeras svečanom akademijom u amfiteatru Memorijalnog kompeksa Kovači.

Obilježavanje godišnjice organizirali su Ministarstvo za boračaka pitanja Kantona Sarajevo i boračka udruženja KS.

Prvi korpus ARBiH formiran je 1. septembra 1992. u Sarajevu na prijedlog načelnika Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, generala Sefera Halilovića, prema odluci Vrhovne komande OSRBiH, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

Korpus je dao veliki doprinos u odbrani grada Sarajeva i BiH. Tri brigade iz ovog korpusa ponijele su časne nazive "slavna", a četiri počasne nazive "viteška". Od pripadnika Prvog korpusa ARBiH 472 borca su nosioci najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan", a od tog broja je 238 posthumno, 29 pripadnika Prvog korpusa odlikovano je najvišim državnim priznanjem od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjam "Srebreni štit". Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 boraca Prvog korpusa je ugradilo svoje živote u temelje BiH.

Za doprinose odbrani grada Sarajeva i BiH Prvom korpusu je dodijeljena kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH