CENTAR

Fasada se osušila, Ajnadžić traži da mu vrate 70.000 KM

Inicijator vijećnik Challenger, a realizator „Opus“ ; Toliki novac dati za nešto što je propalo i što nije moglo zaživjeti od početka je suluda ideja, kazao Haljevac

"Zelena fasada" propali projekt: Nova fasada bit će s motivima srebreničkog cvijeta. A. Durgut

D. B.

4.9.2018

Zelena fasada u centru grada, čiji je osnovni cilj bio da bude izvor čistog zraka, kako je i simbolično nazvana „pluća grada“, pretvorena je u ruglo. Za projekt je Općina Centar dala 70.000 maraka, a na inicijativu vijećnika Denisa Challengera realizirala ga je nevladina organizacija „Opus“. 

Prvobitno stanje

Fasada je postavljena prije 10 mjeseci na zgradu u ulici Maršala Tita, a cvijeće se osušilo. Zbog toga je načelnik Centra Nedžad Ajnadžić jučer zatražio od „Opusa“ da vrate novac koji im je Općina dala jer od fasade nije bilo ništa.

Načelnik je uputio pismo „Opusu“ i istakao kako ni nakon uočenih nepravilnosti u realizaciji projekta nisu ništa poduzeli kako bi ih otklonili.

- Činjenica je da su sadnice skoro u potpunosti prestale s vegetacijom te smo vas pozivali da ih u što kraćem roku uklonite. S obzirom da ni nakon više intervencija od Općine niste uklonili sve uočene probleme, obavještavamo vas da je potrebno da u roku od 20 dana uklonite konstrukciju i vratite fasadu u prvobitno stanje. Također, potrebno je da se Općini vrati i uloženi novac – napisao je načelnik u pismu „Opusu“.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac (SBB), na sjednici Općinskog vijeća održanoj u julu prvi je postavio pitanje o rješenju ovog problema te istakao kako nam se cijeli region smije.

Mnogi se smijali

- Za ove dvije godine sam uvijek gledao da građani općine Centar ne budu oštećeni. Toliki novac dati za nešto što je propalo i što nije moglo zaživjeti od samog početka je suluda ideja. Kolege iz regiona su mi slale slike naše zelene fasade u centru grada i smijale se. Mislim da se o inicijativama treba dobro razmisliti ubuduće, jer su građani zaslužili samo najbolje - kazao je Haljevac.

Kako stoji u saopćenju za javnost, načelnik Ajnadžić je naveo da će u centru grada biti urađena fasada s motivom srebreničkog cvijeta u saradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti.

Bez odgovora na pozive

Kako bismo saznali više informacija te mišljenje i inicijatora ove ideje kontaktirali smo Denisa Challengera. On nam, međutim, nije odgovarao na pozive, a u Općini smo saznali da je na putu.


Građani zaslužuju bolje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.