share whatsapp twitter facebook
×

SARAJEVO Zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora

Sindikat doktora medicine i stomatologije stupio u štrajk Iz ovog sindikata navode da će, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, organizirati štrajk s drugim kolegama iz Federacije BiH

Sindikat doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo za danas je najavio štrajk jer Kantonalna vlada nije ispoštovala odredbe iz Kolektivnog ugovora zaključenog prošle godine, a obustava rada trajat će do ispunjenja zahtjeva, potvrdio je za Avaz.ba dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Prema Kolektivnom ugovoru, koeficijente treba povećavati kvartalno do kraja ove budžetske godine.

Jutros je na vratima Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" istaknuta obavijest svim pacijentima da su danas ljekari stupili u štrajk, te da će taj štrajk trajati do ispunjenja njihovog zahtjeva.

- Naš sindikat odlučio se na ovaj potez zbog indoletnog ponašanja Vlade KS sa našim kolektivnim ugovorima. Štrajk će trajati sve do ispunjenja naših zahtjeva - istakao je dr. Hočko. 

Prethodno je dogovoreno da Sindikat svaka tri mjeseca održi pregovore s Vladom Kantona Sarajevo radi procjene povećanja koeficijenata, u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ali Vlada, tvrde iz Sindikata, to ne poštuje.

Sindikat navodi da su pregovori za prvi kvartal ove godine počeli s mjesec i po zakašnjenja, jer se Vlada o inicijativi Sindikata nije na vrijeme odredila.

Pregovori su, umjesto 15 dana, trajali dvostruko duže, a početkom jula podnesena je nova inicijativa za pregovore, što nije donijelo rezultate.

Problem je i u Vladinoj mjeri produženja radnog vremena u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo, koja, kako Sindikat ocjenjuje, nema nikakvog smisla i služi samo za prikupljanje političkih poena.

U Sindikatu navode da će, ukoliko štrajk ne donese pozitivne rezultate, organizirati proteste s kolegama iz drugih dijelova Federacije BiH i pokrenuti krivičnu prijavu protiv nadležnih za urušavanje zdravstvenog sistema kao društvenog javnog dobra.