RAZGOVOR

Zilha Ademaj: Podržavam radnike u zdravstvu, ali novac za više plaće treba dati ZZO

Sindikat na pogrešnoj adresi kada odgovornost prebacuje na Ministarstvo, adresa je ZZO KS

Ademaj: Smatram da u Zavodu ima prostora za povećanje plaća radnicima

S. MUHIĆ

5.9.2018

Kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj (SBB) kazala je jučer u razgovoru za „Avaz“ da je za vrijeme njenog mandata plaća svim zdravstvenim radnicima povećana više nego u prethodnih 20 godina. Čak za 25 posto primanja su lani povećana ljekarima, a za 12,5 posto ostalim zdravstvenim radnicima, s mogućnošću i daljnjeg povećanja.  

Bolji položaj 

Osim toga, kako je istekla Ademaj, desetine miliona maraka uložene su u nabavku opreme u zdravstvenim ustanovama, izgradnju novih objekata i rekonstrukciju zapuštenih zdravstvenih objekata. Također je poduzet niz mjera na zaustavljanju odliva kadrova iz KS kroz odobravanje većeg broja specijalizacija i subspecijalizacija, zapošljavanje mladih ljekara po završenom studiju...

Upravo zbog toga, tvrdi ministrica, nema razloga za štrajk koji su najavili čelnici Sindikata zdravstva s Edom Selimićem na čelu.

- Ljekare i sve druge radnike u zdravstvu podržavam od samog početka. To su moje kolege, jer sam i ja cijeli radni vijek provela u zdravstvu. I zato je nepravedno da su mene stavili u isti koš s ljudima iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, koji su među najvećim krivcima zašto plaće nisu povećane zdravstvenim radnicima, jer je novac u Zavodu, a ne u Ministarstvu – kazala je Ademaj.

Naglasila je da je činjenica da su ljekari u boljem položaju te da su potpisanim kolektivnim ugovorom u povlaštenom položaju u odnosu na ostale radnike u zdravstvu. Ali, kaže da je Sindikat na pogrešnoj adresi kada odgovornost prebacuju i na Ministarstvo.

Kvalitet usluge

- Moja je želja da se plaća povećava, s tim da se poboljša i kvalitet zdravstvene usluge, odnosno da građani imaju kvalitetnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu. Ipak, smatram da u Zavodu ima prostora za povećanje plaća radnicima u zdravstvu, ali konačna odluka je na čelnicima ZZO-a – rekla je Ademaj, navodeći da je tendenciozno najaviti štrajk 20 dana pred izbore.

Političke ambicije sindikalista

Vrlo je simptomatično to da je, iako ministrica Ademaj podržava radnike u zdravstvu i zahtjeve Sindikata, štrajk zakazan u izbornoj kampanji.

- Zašto je tempiran štrajk u vrijeme predizborne kampanje. Sumnjive su mi namjere, jer su predsjednici sindikata politički angažirani, a u pravilu bi trebali biti politički neutralni. Tako je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu, koji broji članstvo od blizu 6.000 radnika, gospodin Edo Selimić zvanično na listi DF-a za Skupštinu KS. I zdravstveni radnici treba da obrate pažnju, jer nije uredu da ih predvodi neko ko je kandidat i ko ima političke ambicije. I pored toga, ja sam im pogrešna adresa, prava je direktor ZZO-a KS Samir Turković – kazala je Ademaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.