STAVOVI

Mašić: Firma zeta Bakira Izetbegovića ima povlašten položaj u ViK-u

Građani cijevi, ventile i druge materijale plaćaju po višestruko uvećanim cijenama, dok se SDA tajkuni na njihov račun bogate

A. Durgut

A.T.

5.9.2018

Aktuelno stanje u sarajevskom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) i Prijedlog zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo (KS) bile su glavne teme današnje konferencije SDP-a BiH održane u Sarajevu. 

Damir Mašić, politički direktor SDP-a BiH i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, istakao je da su javna preduzeća u KS postala stranački bankomati.

- Najdrastičniji primjer je preduzeće ViK, koje godinama posluje s višemilionskim gubitkom. To ne sprečava ovu firmu da gomila nove radnike, i to pretežno u administraciji, i to isključivo po SDA liniji – rekao je Mašić. 

Dodaje da je nezvanično za nekih godinu zaposleno više od 150 radnika.

- Svi ti radnici su sa spiska koji je očigledno napravljen u SDA i tamo su došli isključivo po nalogu SDA. Zahvaljujući i tome je Azra Muzur očigledno sebi kupila četverogodišnji mandat na mjestu direktorice. Prije dva dana objavljena je informacija da je Azra Muzur izabrana za direktoricu. Tu informaciju do danas niko nije demantirao. Procedura njenog imenovanja je potpuno nezakonita – rekao je Mašić.

On se pita zašto je Vladi KS i SDA stalo da nezakonito završe ovaj postupak imenovanja što prije.

- Zato što imaju 50 miliona maraka razloga za to. Taj novac već je raspoređen na podobne firme i Azra Muzur je operativac koji to treba provesti. Radi se prije svega o firmama koje su u vlasništvu čelnika SDA, a to su firma „Bihexo“, vlasništvo zeta Bakira Izetbegovića, i firma „Bosnaplast“, vlasnika Huse Ćesira, predsjednika SDA Novi Grad. Ove firme već duže vremena imaju povlašten status u ViK-u, koji cijevi i drugi materijal nabavlja isključivo od njih. 

Od ViK-a, odnosno građana Kantona Sarajevo, već su izvukli desetine miliona KM, naročito firma „Bihexo“. Zbog povlaštenog tretmana, načina na koji ViK raspisuje tendere i apsolutnog eliminiranja konkurencije, ViK, tačnije građani, cijevi, ventile i druge materijale plaćaju po višestruko uvećanim cijenama, dok se SDA tajkuni na njihov račun bogate. Nažalost, ovako u praksi funkcionira država kada je vodi SDA. Kršenje zakona, pljačka građana, reketiranje privrede, nepolaganje računa i na kraju - enormno bogaćenje pojedinaca – rekao je Mašić, istaknuvši da su građani Sarajeva direktno ugroženi ovakvim djelovanjem SDA kadrova.

Segmedina Srna, potpredsjednica SDP-a BiH i zastupnica te stranke u Skupštini KS, ukazala je na to da je Vlada KS uputila Zakon o policijskim službenicima u proceduru, a da nije ispoštovala dogovor sa Sindikatom policije kada su u pitanju uvjeti penzionisanja koji su usvojeni u Federalnom parlamentu, kao i u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Osim Zakona o policijskim službenicima, Srna ističe da su uložili amandmane i na Zakon o izmjenama Zakona o koncesijama. Također je dodala da je i problematika deponije u Smiljevićima nešto što smatraju izuzetno važnim te da taj slučaj treba biti razmatran na sutrašnjoj sjednici.

Srna i Mašić su kazali da bi bilo dobro da Skupština KS sutra odbije informaciju Uprave i Nadzornog odbora ViK-a o njihovim aktivnostima i pokrene postupak razrješenja direktorice Muzur.


A. Durgut

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.