OBRAZOVANJE

Zašto načelnik Efendić koči imenovanje direktora

Dok se ne usaglase roditelji, nastavnici i lokalna zajednica, konkurs će svaki put biti poništen kako bi se izbjegli sukobi, rekao Kazazović; Samira Nukić dobila glasove roditelja

Učenici od prošle godine ne mogu ići u školu prirode

Piše: A.T.

5.9.2018

Učenici novogradske Osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ od prošle godine ne mogu ići u školu prirode niti na izlete jer ni nakon dva raspisana konkursa još nije imenovan direktor škole. S ovim problemom suočavaju se i đaci OŠ “Umihana Čuvidina“ i „Džemaludin Čaušević“. Iako su roditelji učenika iz OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ i Sindikat glasali za istog kandidata, Općina Novi Grad, odnosno načelnik Semir Efendić (SDA), ima svog i trenutno se čeka da ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović (SDA) svoj glas da jednom od kandidata. 

Dva mjeseca

Donedavna predsjednica Vijeća roditelja Lejla Maslo u OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ kazala nam je da je u drugom krugu glasanja kandidat kao i prvi put Samira Nukić dobila glasove roditelja i Sindikata. 

- Općinski glas je otišao za protukandidatkinju koju hoće Općina Novi Grad da imenuje, a od Ministarstva nismo dobili glas. Iako je po zakonu obaveza da se 10 dana nakon glasanja izjasne i pošalju svoj glas, ni nakon dva mjeseca ništa nismo dobili – rekla je Maslo.

Maslo ističe da im je veliki problem što nemaju formirano ni Vijeće roditelja, niti mogu odabrati novog predsjednika.

S druge strane, ministar Kazazović kazao je za „Avaz“ da Ministarstvo daje glas kada se usaglase roditelji, nastavnici i lokalna zajednica.

Nova osoba

- Niko ne može dobiti podršku dok se to ne desi. Ukoliko se opredijele za različite kandidate, onda je naš stav da ne damo glas nijednom kandidatu te da se bira nova osoba koju podržavaju svi – rekao je Kazazović, istakavši da će ponovo biti raspisan novi konkurs i izabran v. d direktora.

Istakao je da će svaki put dok se ne usaglase roditelji, nastavnici i lokalna zajednica konkurs biti poništen iz razloga što ne želi sukobe.

Maslo: Direktor sve opstruira 

Maslo dodaje da je mandat direktoru Munibu Kukavici prestao u martu i da on sada sve opstruira.

- Doveden je u pitanje rad škole i to je ono što nas, roditelje, najviše boli. Čovjek apsolutno neće ništa da radi, koji god mu se prijedlog da, on ne prihvata. Očito mu se ne radi, već je 18 godina na toj poziciji – rekla je Maslo.


Doveden u pitanje rad škole

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.