SRAMOTNO

Djeca s autizmom još ne idu u školu, najgore im je čekati

Žalosno je da je morala početi školska godina da bi se nešto krenulo rješavati, kaže Linzi

U prostorijama Centra „Vladimir Nazor“ trebala bi se održavati nastava

Piše: D. BAŠIĆ

6.9.2018

Djeca s poteškoćama u razvoju, a najviše ona iz autističnog spektra, koja se obrazuju po programu EDUS (Edukacija za sve), još nisu krenula u školu. Kako je za „Avaz“ kazala Sanela Linzi (Lindsay) iz organizacije EDUS, škola za djecu nije još počela jer nisu osigurani uvjeti za rad.  

Potpisan ugovor

- Nažalost, nismo još počeli s nastavom kao i sve ostale škole, zato što nisu osigurani osnovni uvjeti za naš rad. Naravno, prije svega se to odnosi na plaće za edukatore. Većina njih je odlučila da se ne pojavi na poslu dok se to ne riješi, dok su mnogi odustali od daljnjeg rada s nama – istakla je Linzi.

Broj djece je u ranijem dijelu programa, u periodu od aprila do avgusta, bio oko 115, a za sada je 151 dijete, što nije konačna cifra jer broj se povećava iz sedmice u sedmicu. Kako tvrde iz Udruženja, priča se ponavlja, jer su i prethodnih godina imali identične probleme.

- Za tih nekoliko stotina djece moramo osigurati, osim kadra, i finansiranje. Pokušali smo skrenuti pažnju vlastima i Centru „Vladimir Nazor“, s kojim smo potpisali ugovor u utorak. Žalosno je da je morala početi školska godina da bi se nešto krenulo rješavati. Našoj djeci je za njihov razvoj čekanje najpogubnije - dodala je Linzi.

Aida Hrnjić, majka čije dijete nije moglo krenuti 3. septembra u školu, krenula je u bitku s ostalim roditeljima koji imaju isti problem kako djeca ne bi gubila više vrijeme.

Novac u budžetu

- Trenutno imamo obećanje da će biti sve gotovo do kraja kalendarske godine. Škola bi trebala početi otprilike 17. septembra. Djeca će izgubiti dvije sedmice, ali to je najbrže moguće vrijeme - istakla je Hrnjić.

Prema riječima roditelja i predsjednice Udruženja, u Vladi KS bili su susretljivi te obećali da će se potruditi da finansiranje ovog projekta bude u nacrtu budžeta za 2019. godinu.


Podrška roditelja

Podršku roditeljima koji vode ovu bitku pružili su mnogobrojni građani, među kojim je bila i Aida Feraget, majka dvije djevojčice koja je svojim statusom na društvenoj mreži izazvala mnogobrojne reakcije.

- Mama sam dvije zdrave djevojčice. Pravo djeteta na školovanje je univerzalno pravo. Prošle godine djeca iz autističnog spektra nisu mogla krenuti na vrijeme u školu. Meni je neprihvatljivo da moje dijete može ići u školu, a dijete iz autističnog spektra ne može - kazala je Feraget.

 

Linzi: Čekanje najpogubnije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.