SARAJEVO

Protesti prosvjetara u srijedu u 12.05 sati ispred Vlade KS

Vladi KS ponuđeno da u toku dana održe sastanak

A. Tabak

A.T.

10.9.2018

Protesti prosvjetnih radnika bit će održani u srijedu ispred zgrade Vlade u periodu od 12.05 do 14 sati. To je danas potvrđeno i na konferenciji za novinare koju je organizirao Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Sarajevo. 

Najavljeni protesti bit će održani pod motom „Tražimo dostojanstvene plaće“, a u periodu dok butu trajali protesti, nastava će se realizirati neometano, prema utvrđenom rasporedu.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saudin Sivro kazao je da protesti neće biti odgođeni iz razloga što nisu uspjeli da s Vladom KS dogovore termin sastanka prije održavanja protesta.

- Tražili smo danas ponovo i ponudili Vladi KS da u toku dana ili sutra održimo sastanak na kojem će biti prisutni i predstavnici ostalih sindikata. Vidjet ćemo hoće li do toga doći i hoćemo li postići dogovor – rekao je Sivro.

Ističe da su još u maju zatražili pregovore, odnosno dogovor oko zaključaka Vlade KS.

- Mi smo 8. maja održali proteste na kojima su prosvjetni radnici tražili obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja, zaustavljanje krivih reformi, pedagoške standarde, ulaganje u kurikularnu reformu i poštivanje potpisanog kolektivnog ugovora. U međuvremenu, Vlada KS donijela je nove standarde koji su svojevrsno kompromisno rješenje, ali koji su poboljšali prava djece i prosvjetnih radnika – dodao je Sivro.

Ističe da je Vlada 7. maja donijela zaključke i obavezala se da će poštovati kolektivni ugovor.

- Do pregovora nije došlo ni nakon četiri obraćanja Vladi KS. Ne žele razgovarati, a imaju obavezu jer smo u januaru potpisali sporazum kojim smo definirali da će osnovica od 290 KM u 2018. biti jednaka za sve budžetske korisnike izuzev za uposlenike u policiji. Donijeli smo odluku da 12. septembra organiziramo proteste, a istog dana smo dobili poziv za sastanak - kazao je Sivro, naglasivši da se na protestima očekuje između 500 i 1.000 članova sindikata, kao i podrška prosvjetnih radnika iz drugih kantona, radnika u srednjim školama i Sindikata policije KS.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović kazao je da je u posljednjih mjesec došlo do određenih poboljšanja na području Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, dok se ranije to desilo u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, te da nema razloga da se ne riješi pitanje poboljšanja materijalnog stanja radnika u osnovnim školama na području KS.

Sindikati su na konferenciji kazali da ih nakon protesta u srijedu očekuju još veći protesti i druge aktivnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.