NOVOSTI

Štrajk doktora medicine i stomatologije u KS se nastavlja

Hočko naglašava da ima novca u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS

A. Durgut

A. T.

10.9.2018

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, zajedno s Federalnim sindikatom, organizirao je danas pres-konferenciju na kojoj je tema bila štrajk medicinara koji traje već četvrti dan u KS. 

Kako je kazao predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko, još nisu dobili poziv od Vlade KS da nastave s pregovorima.

- Mi smo, po kolektivnim ugovorima, trebali sve ispregovarati još u aprilu. Evo danas je deveti mjesec, od toga nema ništa zbog pasivnog ponašanja Vlade. Naš pregovarački tim bio je spreman za sastanak za petak, ali umjesto poziva, dobili smo najavu da će nam zabraniti štrajk. Dvije ustanove u KS - Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Dom zdravlja KS, uz Ministarstvo zdravstva KS, podnijeli su zahtjev da se nama zaustavi štrajk – rekao je Hočko.

Ističe da ocjenu regularnosti štrajka može dati samo sud.

- Mi kao sindikat ništa posebno ne tražimo, nemamo novih zahtjeva. Mi samo insistiramo da se ispoštuje ono što je potpisano u novembru 2017. godine – rekao je Hočko.

Naglašava da ima novca u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS za povećanje njihovih plaća.

- Budžet ZZO KS u prošloj godini iznosio je 349 miliona KM, a u ovoj godini 424.700 miliona KM. Mi smo, po kolektivnom ugovoru, trebali dobiti ono što je dogovoreno, Vlada nam nudi manje od jedan posto od ukupnog budžeta KS – dodao je Hočko.

Dodaje da se njihove aktivnosti ne završavaju sa štrajkom te da su spremni čak izaći i pred zgradu Vlade, a potom slijede tužbe te otkazi radnika.

Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, kazao je da su nakon što su potpisali kolektivni ugovor dogovorili da Vlada ima rok godinu da ispuni kolektivni ugovor.

- On je ispunjen 45 posto, 55 posto nije ispunjeno. Vlada traži 18 mjeseci za ispunjenje. Zbog toga obustavljamo rad, iako smo u srijedu bili blizu dogovora – rekao je Zaid.

Istakao je da u srijedu ljekari iz cijele FBiH kreću u štrajk solidarnosti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.