SARAJEVO

Vijeće roditelja KS: Podrška u ostvarivanju prava na obrazovanje

Zahtijevaju hitno donošenje pravilnika o izboru i imenovanju direktora za srednje škole u skladu sa Zakonom o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju u KS

Arhiv

Fena

10.9.2018

Upravni odbor Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo danas je, u vezi s problemima u KS na početku nove školske godine, saopćio da daje apsolutnu podršku svim učenicima i njihovim roditeljima koji u skladu sa zakonom imaju pravo na adekvatno školovanje i ostvarivanje jednog od osnovnih ljudskog prava, prava na obrazovanje.

Smatraju neprihvatljivim kašnjenje u provođenju konkursnih procedura izbora i upošljavanja učitelja, nastavnika i profesora, kao i izbora i imenovanja direktora u mnogim osnovnim i srednjim školama u KS i samim tim ugrožavanja rada škola i provedbe nastavnog plana i programa nauštrb učenika.

Također, pozivaju ministra da odmah razmotri sadržaj Pravilnika o ocjenjivanju i vrednovanju u osnovnim i srednjim školama u KS, provjeri postojanje stvarnih razloga za njegovo usvajanje u ovom obliku i hitno pokrene proceduru izmjena i dopuna.

Osim toga, zahtijevaju hitno donošenje pravilnika o izboru i imenovanju direktora za srednje škole u skladu sa Zakonom o osnovnom i srednjem odgoju i obrazovanju u KS.

Punu podršku dali su svim prosvjetnim radnicima u ostvarivanju kvalitetnih uvjeta za rad i adekvatnih plaća, što će za rezultat imati bolje i kvalitetnije obrazovanje u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.