SARAJEVO

Intenzivne aktivnosti u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići

Posebno je podvučeno da nema konačnog odabira tehnologije prečišćavanja i izgradnje prečistača bez izgrađenog kolektora

M. Kadrić

Fena

10.9.2018

Na sastanku o realizaciji programa aktivnosti u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići u 2018., koji je održan danas u Sarajevu, istaknuo je da se intenzivno odvijaju predviđeni radovi, pri čemu je najbitnije uspostavljanje bušotina za otplinjavanje na centralnom dijelu odlagališta, uvezivanje cjevovoda u sistem te povezivanje na baklju za spaljivanje ili energetsko korištenje u ovisnosti od sastava deponijskog plina, koji će u tom postupku biti konkretno utvrđen.

Tokom diskusije dato je iscrpno stručno obrazloženje vezano za tretman procijednih voda i istaknut zahtjev prema Općini Novi Grad za izgradnju kanalizacionog sistema u naselju Zabrđe. Posebno je podvučeno da nema konačnog odabira tehnologije pročišćavanja i izgradnje pročistača bez izgrađenog kolektora, koji će prikupljati otpadne vode deponije, ali i više stotina stambenih objekata izgrađenih posljednjih godina s direktnim ispustima u Lepenički potok. 

U tom kontekstu, bit će eliminiran i taj značajan izvor neugodnih mirisa, osim neutraliziranja mirisa iz deponijskih plinova kroz sistem koji će biti završen do kraja ovog mjeseca.

Osim što su se vremenske prilike tokom ljetnog perioda negativno odrazile na pojavu štetnih mirisa, isto se desilo i s pojačanim prilivom voda iz više različitih izvora i zbog čega je zatraženo odobravanje dodatnih sredstava za rješavanje uočenih problema, u odnosu na 1,3 miliona KM, koliko je predviđeno za 2018.

Od 2016., kad je donesen Plan sanacije i proširenja sarajevske deponije, za implementaciju različitih mjera je uloženo sedam miliona KM, od čega četiri miliona iz budžeta Kantona, a tri miliona bespovratnih sredstava iz IPA fonda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.