OBRAZOVANJE

Vatrogasci od sljedeće godine počinju učiti zanat

Vatrogasci nisu angažirani 365 dana u godini nego samo u određenim situacijama kad je to potrebno, rekao je Muratović

Zajednički tim škole i Civilne zaštite KS izradit će plan i program

Piše: A. S.

10.9.2018

Učenici Srednje škole za okoliš i drvi dizajn imat će od naredne godine priliku da upišu smjer za vatrogasnog tehničara. Pripreme za izradu nastavnog plana i programa uskoro bi trebale početi, a čeka se još samo odobrenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade. 

Izrada NPP-a

Muamer Muratović, direktor Srednje škole za okoliš i drvni dizajn, kazao je da se nadaju da će ubrzo dobiti odobrenje te da su u dosadašnjim pregovorima sa Ministarstvom imali punu podršku.  

- Naredni korak je okupljanje tima koji će izraditi nastavni plan i program. Treba usmjeriti ljude u pravom smjeru. Mora se utvrditi sedmični broj časova iz pojedinih predmeta. Moramo vidjeti treba li pojačati nastavu iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Sve ove upute očekujemo iz Ministarstva – rekao je Muratović.

Ističe da bi bilo najbolje da se napravi program za prva dva razreda kako bi školska godina mogla početi pa da se, onda, ide u izradu plana za treći i četvrti razred.

- Civilnu zaštitu Kantona Sarajevo vidim kao ozbiljnog partnera i dosta puta su pokazali da su spremni i dorasli svim zadacima, a mi, kao škola, nastojimo da pružimo kvalitetno obrazovanje našim učenicima. Ovo će biti izazov, ali uspjet ćemo zajedno da sve provedemo u djelo - izjavio je Muratović.

Kako je već ranije kazao Samir Džihić, direktor Centra civilne zaštite KS, predviđeno je da se u školskoj 2019/2020. godini formira jedno odjeljenje od 24 učenika na smjeru vatrogasnih tehničara, koji će praktični dio nastave pohađati u Centru.

Savjet roditeljima

Muamer Muratović, direktor Srednje škole, savjetuje roditeljima da razmisle i razgovaraju s djecom prije nego što se djeca prijave za upis na ovaj smjer.

- Budući učenici treba da budu u dobroj fizičkoj kondiciji, jer ako nemate fizički spremnog vatrogasca, onda je sigurno da će cijela brigada osjetiti njegovu slabost. Roditelji će morati procijeniti je li njihovo dijete fizički spremno za taj posao. To će biti veoma lijep poziv, vatrogasci nisu angažirani 365 dana u godini nego samo u određenim situacijama kad je to potrebno, ali uvijek moraju biti u pripravnosti - objasnio je Muratović.


Budući učenici na smjeru vatrogasnog tehničara treba da budu u dobroj fizičkoj kondiciji, jer ako nemate fizički spremnog vatrogasca, onda je sigurno da će cijela brigada osjetiti njegovu slabost . 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.