SARAJEVO

Ademaj: Ako bismo prihvatili zahtjeve Sindikata, plaće bi bile više za 42 posto

Ademaj: Sindikat iznio netačne informacije

A.T.

11.9.2018

Budući da već peti dan traju protesti doktora, jučer je reagirala i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, koja je kazala da, ukoliko povećaju plaće za onoliko koliko Sindikat traži, plaća doktora bi bila viša za 42 posto, a ostalih zdravstvenih uposlenika za 27 posto. Ističe da je od početka podržavala zahtjeve zdravstvenih radnika i njihovih sindikata te da ih i sada podržava.  

- Plaće su svima povećane prošle godine za 12,5 posto, plus dodatno ljekarima. Tako da je ljekarima plaća uvećana skoro za 30 posto. Izdvojena su dodatna sredstva od 4.250.000 maraka do kraja ove godine. U okviru tih sredstava predložili smo dodatno povećanje - kazala je Ademaj.

Ističe da je Sindikat doktora medicine i stomatologije KS iznio niz netačnih informacija i da nije istina da su 6. septembra uputili zahtjev za nastavak pregovora.

Dodaje da je Mirovno vijeće jednoglasno donijelo odluku u kojoj piše da će do kraja 2019., a najkasnije do 31. marta 2020. godine, povećavati koeficijente ljekarima do konačnih 1,2, što traže.

- U Mirovnom vijeću učestvovali su i predstavnici Sindikata. Jednoglasno su donijeli odluku, da bi je sutradan osporili. S obzirom na to da sam ih uvijek podržavala, nekorektno je s njihove strane da prozivaju samo mene – dodala je Ademaj.

Ministrica Ademaj ističe da su građani oštećeni zbog štrajka i da ne mogu dobiti kompletnu uslugu. 

- Nedopustivo je da djeci ne daju vakcine. Ja sam morala intervenirati da se djeca moraju vakcinisati, jer je to zakonska obaveza. Građanima se mora pružiti usluga, jer oni izdvajaju novac za zdravstvenu zaštitu - rekla je Ademaj istakavši da je u posljednjih 12 mjeseci dodatno izdvojeno više od 36 miliona KM za povećanje plaća uposlenih u zdravstvu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.