TRAKAVICE

Ministar kaže da su djeca u vrtiću, a roditelji tvrde da su još kod kuće

Trenutno je raspoloživo 11 učionica, a potrebno je 13 kako bi se raspodijelilo 163 djece

Centar „Vladimir Nazor“ bi trebao primiti oko 163 djece. A. Durgut

Piše: D. BAŠIĆ

12.9.2018

Trakavica s polaskom u vrtić djece koja pohađaju program EDUS nastavljena je i jučer. Nakon što je ministar obrazovanja i nauke Elvir Kazazović (SDA) kazao da su djeca s poteškoćama u razvoju krenula u vrtić i da je postavljeno obavještenje na oglasnoj ploči Centra „Vladimir Nazor“, koji će djeca pohađati, roditelji su došli u prostorije da bi se uvjerili je li sve spremno. Nažalost, ostali su razočarani, jer donji dio prostorija još, kako su nam kazali, nije ni okrečen. Trenutno je raspoloživo 11 učionica, a potrebno je 13 kako bi se raspodijelilo 163 djece.  

Potonula sala

Predstavnici EDUS-a (Edukacija za sve) su održali jučer sastanak s direktorom Centra „Vladimir Nazor“ Mersudinom Kadrićom kako bi se dogovorili o rješenjima.   

Direktor Kadrić kazao je kako u prostorijama ima mjesta za 114 djece, ali da se treba osposobiti još prostorija.

- Djeca će raditi po programu EDUS-a. Ne mogu se preko noći riješiti problemi, ali moramo što prije naći rješenje kako bi ova djeca krenula u vrtić. Nemamo dovoljan broj edukatora. A kada je riječ o plaćama za edukatore, one bi trebale biti uplaćene vjerovatno danas – kazao je Kadrić.

Nirvana Pištoljević je u ime EDUS-a kazala kako je prvenstveno cilj EDUS-a da omogući sistem koji će biti adekvatan da preuzme u svoje ruke rad s ovom djecom.

- Mališani još nisu krenuli u vrtić, jer nije sve spremno. Ovdje se ne radi samo o djeci s autizmom, ali ih ima najviše. Nadamo se da će sve biti spremno 17. septembra - kazala je Pištoljević.

Reakcija roditelja

S druge strane, ministar Kazazović za „Avaz“ kaže kako su djeca jučer bila na nastavi, a da su svi edukatori bili u Centru.  

- Imali su obavezu da samo dovedu djecu, objekt je potpuno identičan kao kada su ih doveli u ljetnu školu. Osigurali smo i prostorno i kadrovski rad s djecom s poteškoćama u razvoju - kazao je Kazazović.

Kazazović: Bili na nastavi

  Sala nije u funkciji   

Direktor Centra ističe da je neophodna obnova prostorija te da u ovoj zgradi tri godine niko nije boravio.

- Sportska sala nije u funkciji, čak ne smijemo pustiti da djeca budu tu, jer je jedan dio potonuo. Ali, uradit ćemo sve da se osnovne stvari osposobe – rekao je Kadrić.


Kadrić: Djeca će raditi po programu EDUS-a. A. Durgut

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.