PROBLEMI

GRAS-ovi radnici još nemaju stalno rješenje za penziju

GRAS nije imao novca da plati, tako da je to ostalo neriješeno, rekao Vatrić

Više od 100 radnika GRAS-a u problemima

A. T. – E. P.

12.9.2018

Više od 100 radnika GRAS-a koji su prije četiri godine penzionisani ni do danas nisu dobili trajno rješenje. Na to su nam se požalili neki od bivših uposlenika ove kantonalne firme od kojih većina ima privremeno rješenje, zbog čega primaju minimalnu penziju.

Nema volje

Vedad Sokolović, predstavnik invalida penzionera preduzeća GRAS, kazao nam je da ova agonija traje već tri godine.

- U GRAS-u sam radio 33 godine. Nisu mi uplaćeni doprinosi za sedam godina radnog staža, tačnije od 2009. do 2016., i zbog toga ne mogu primati punu penziju. Sada dobivam samo 326 KM, i od toga moja porodica i ja ne možemo da živimo – rekao je Sokolović, naglasivši kako niko nema volje i želje da riješi ovaj problem s kojim se bori više od 100 bivših radnika.

Četiri godine na trajno rješenje čeka i Selver Mujezinović, također jedan od radnika koji je otišao u penziju pod „nepovoljnim uvjetima“.

- Da bih ostvario pravo na punu penziju, fali mi još šest godina radnog staža koje GRAS nije uplatilo. Ne znamo šta da radimo. Primorani smo da izađemo na ulice i protestiramo – rekao je Mujezinović.

S druge strane direktor GRAS-a Avdo Vatrić kazao nam je da su u vezi s tim pitanjem imali sastanak s premijerom KS Ademom Zoljem.

Ostalo neriješeno

- On je tražio da zamjenik ministra saobraćaja Emir Hota vidi na koji način se može riješiti ovaj problem. GRAS nije imao novca da plati, tako da je to ostalo neriješeno – rekao je Vatrić.





quote
<br><p>Nisu mi uplaćeni doprinosi za sedam godina radnog staža, tačnije od 2009. do 2016. godine, i zbog toga ne mogu primati punu penziju</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.