share whatsapp twitter facebook
×

SARAJEVO U sklopu Sportsko-rekreacionog kompleksa

Potpisan okvirni sporazum o izgradnji bazena na Dobrinji vrijedan 6,6 miliona KM Radi se o vrlo važnom infrastrukturnom projektu

Okvirni sporazum o izvođenju radova na izgradnji Sportsko-rekreacionog centra s bazenima na Dobrinji u vrijednosti od 6.632.630 KM potpisali su danas Emir Dedović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije, i Mustafa Duraković, direktor firme „Unigradnja“.

Radi se o vrlo važnom infrastrukturnom projektu čijom će izgradnjom Općina Novi Grad prvi put dobiti otvorene bazene s pratećim sportsko-rekreacionim sadržajima. Bit će to jedan novi kvalitetan sadržaj značajan za Općinu Novi Grad i naselje Dobrinja, koje ima više od 30.000 stanovnika, a kojem nedostaje sličnih sadržaja, saopćeno je iz te općine.

U sklopu Sportsko-rekreacionog kompleksa predviđena je izgradnja jednog velikog otvorenog i manjeg bazena za djecu, ali i sportski tereni za odbojku na pijesku i ugostiteljski sadržaji.

Služit će kao multifunkcionalna ploha, koja u toku zime može biti pretvorena u klizalište, a u periodu u kojem nije moguće kupanje na otvorenom, moći će se koristiti kao sportska ploha za košarku, odbojku, mali nogomet i sl.

- Da bi se došlo do potpisivanja okvirnog sporazuma, bilo je potrebno uraditi dosta posla. Završili smo sve pripreme na projektu, od izdavanja građevinske dozvole, riješili imovinskopravne odnose, a u prošloj godini uradili smo i prvu fazu, koja se odnosila na stabilizaciju terena, izmještanje vodovodne i kanalizacione mreže i pripremili se za nastavak radova - izjavio je Emir Dedović te dodao da bi objekt trebao biti završen u naredne tri godine, a s obzirom na to da se radi o projektu od javnog interesa, kako za općinu Novi Grad tako i za Kanton Sarajevo, realizirat će se zajedno s Kantonom Sarajevo.

''U budžetu Ministarstva kulture i sporta KS za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od milion maraka, međutim, do sada nismo potpisali sporazum o implementaciji tih sredstava i nadamo se da ćemo ubrzo i taj dio završiti. U budžetu Općine planirano je 700.000 KM, tako da ćemo u ovoj godini imati osigurano 1.700.000 KM za prvi ugovor za izvođenje radova. Plan je da se uz novac koji je već osiguran u naredne dvije budžetske godine sukcesivno osigura i ostatak od po cca 2 miliona KM, te da cijeli projekt bude završen do 2020. godine. Ukoliko ranije budemo osigurali sva neophodna finansijska sredstva, moguće je da Sportsko-rekreacioni centar bude završen i u 2019. godini'', pojasnio je Dedović.

Duraković je istakao da je izvođač spreman ući u posao i uspješno završiti projekt te da će rok za završetak zavisiti od osiguranih finansijskih sredstava.

- Ovo je treći bazen koji radimo. Od Olimpijskog bazena na Otoci, bazena na DIF-u, a sada i Sportsko-rekreacionog centra s bazenima na Dobrinji. Nadam se da će i ovaj bazen kao i olimpijski, koji je u funkciji već osmu godinu, služiti svojoj svrsi i da će građani Sarajeva moći uživati u sadržajima predviđenim ovim projektom - rekao je Duraković.