SARAJEVO

Izet Hočko za "Avaz": Uprkos sudskoj odluci, nastavljamo sa štrajkom

Tokom obustave rada primani samo hitni slučajevi

Arhiv

Avaz.ba

13.9.2018

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, za "Avaz" je rekao da odluka Općinskog suda još nije pravomoćna i da će ljekari nastaviti štrajk.

- Uvažavamo odluku Suda iako još nije pravomoćna, ostavljeno je pravo na žalbu. Mi nastavljamo sa štrajkom sve dok ova odluka ne bude pravomoćna - poručio je Hočko.

Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom se zabranjuje štrajk ljekara medicine i stomatologije KS, potvrdio je za Avaz.ba portparol Doma zdravlja KS Arman Šarkić.

Istakao je da je štrajk zabranjen zato što nije organiziran i najavljen prema zakonskoj proceduri.

Općinski sud u Sarajevu donio je presudu po tužbi JU Dom zdravlja Sarajevo, Opće bolnice "Prof. dr. Abdulah Nakaš" te Ministarstva zdravstva KS i Vlade KS kojom je utvrđeno da je štrajk ljekara koji je započet 5. septembra nezakonit te se zabranjuje.

Podsjetimo, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS stupio je u štrajk zbog nezadovoljstva odnosom Vlade KS prema njima, tvrdeći da nisu ispunjena obećanja iz Kolektivnog ugovora, koji je potpisan prošle godine. 

Građani Kantona Sarajevo tako su devet dana bez potpune zdravstvene usluge, jer su ljekari primali samo hitne slučajeve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.