MINI INTERVJU

Haljevac: „Sarajevo, ljubavi moja“ je veliko čudo

U novembru ćemo u galeriji „Roman Petrović“ izložiti oko 50 radova, koji su nastali u okviru ovog projekta

Haljevac: Ponosan sam na ono što smo uradili. Arhiva "Avaza"

Piše: E. BAKIĆ

13.9.2018


Da projekt „Sarajevo, ljubavi moja“, na čijem je čelu slikar Sulejman Memo Haljevac, ide u dobrom smjeru, dokaz je i to što će radovi koji su nastali tokom održavanja biti izloženi u galeriji „Roman Petrović“, a vjerovatno i u Umjetničkoj galeriji BiH.

Iako ovu priču čine brojne aktivnosti, umjetnost je ključna, a, kako nam je kazao Haljevac, učestvuju osnovci, srednjoškolci i djeca s poteškoćama u razvoju.

Dječija kreativnost

- U novembru ćemo u galeriji „Roman Petrović“ izložiti oko 50 radova. U pitanju je projekt koji čini oko 500 radova, a stvarali su ih osnovci, srednjoškolci i djeca s poteškoćama u razvoju.  Onda smo napravili uži izbor u saradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti Sarajevo, pa smo tako došli na ideju da i u Umjetničkoj galeriji otvorimo drugu izložbu, pa ćemo vidjeti hoće li se to desiti - pojašnjava Haljevac.

Uglavnom, ističe, rade na inkluziji, socijalizaciji, a cilj je da djeca tako pokažu svoju kreativnost.

 Inkluzivna nastava

- Ovim putem zahvaljujem osnovnim školama „Isak Samokovlija“ i „Hasan Kikić“, koje su učestvovale tokom cijele godine u inkluzivnoj nastavi i tako pomogle djeci - navodi slikar.

Kako kaže, posebno su ga fascinirali znanje i umijeće djece s poteškoćama u razvoju.

- Ponosan sam zbog ovoga što smo uradili, zbog velikog čuda. Tri radionice smo imali u ovoj godini, a kroz njih je prošlo skoro 5.000 ljudi. Djeca s poteškoćama u razvoju imaju vrlo izražene sposobnosti koje se ne mogu uočiti dok s njima ne počnete raditi. Naprimjer, vrlo je izražena ljubav prema muzici, a to je i glavni razlog što svaki put imamo neki muzički performans na radionicama - naglašava Haljevac.




 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.