SARAJEVO

Marić: TVSA želi eliminirati ono što bi moglo kompromitirati stranku koja njom upravlja

Zastupnici tražili da se sjednica prenosi uživo

Arhiv

A.T.

18.9.2018

Ni nakon više od sat pauze koju su zastupnici zatražili iz razloga što TVSA ne prenosi uživo sjednicu Skupštine KS zasjedanje nije počelo.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a, kazao je da bi volio da mu neko kaže barem jedan razlog zašto se ne može i ne smije prenositi ova sjednica Skupštine KS.

- U Statutu mi smo osnivač Televizije Sarajevo, jasno stoji da je to osnovna zadaća TVSA. Taj pokušaj da se na neki način amnestira loš rezultat određenih segmenata u Vladi, u Skupštini uoči izbora je zaista kukavički i pokazuje bit i suštinu za šta se oni zalažu. To je svojevrsna cenzura kroz mogućnost da oni naprave hroniku skupštinsku, a znamo kako se to radi. Napravit će sigurno neku ''light'' varijantu skupštinske hronike, gdje će po svom nahođenju eliminirati ono što bi moglo kompromitirati stranku koja upravlja TVSA, u stoprocentnom postotku. Ne samo jednu stranku jedne općinske organizacije – rekao je Marić.

Ističe da je iz dopisa Regulatorne agencije jasno da se može i treba prenositi sjednica.

- Regulatorna agencija se ogradila samo da ne bude ekcesa. Ovo je pokušaj cenzuriranja i na neki način friziranja onoga što su uradili Vlada i Skupština. Mislim da ćemo mi istrajati i da će TV prijenosa biti. Ovo je svojevrsni autogol TVSA. Zgrožen sam ovim što se desilo – rekao je Marić, istaknuvši da je Ministarstvo pravde i uprave začuđeno takvim ponašanjem i da im ovo nije prvi put.

Zastupnik Naše stranke Edin Forto, također, tvrdi da u dopisu Regulatorne agencije nigdje ne piše da se sjednica ne može prenositi.

- Može i treba sjednica da se prenosi. Čak smo podržali zahtjev jednog od šefova klubova da se održi kolegij i da se dogovori da se sjednica prenosi uživo – rekao Forto.

Šef Kluba SDP-a Slaviša Šućur kazao je da je ova situacija nelogična i da su se do sada sve sjednice Skupštine prenosile te da ne vidi razlog da se ne ova prenosi.

- Ovo je zaista simptomatično i očito neko želi da izbjegne da javnost vidi diskusiju o određenim izvještajima koji se nalaze na dnevnom redu. I mislim da djeluje potužno – rekao je Šućur.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.