KANTON SARAJEVO

Zolj i Selimić potpisali izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, ljekari dobili veće plaće

Stvorili uvjete za unapređenje standarda i ostalim radnicima u zdravstvu

Press

Avaz.ba

18.9.2018

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić potpisali su izmjene i dopune Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.  

Ovo potpisivanje je uslijedilo nakon što je Vlada KS na jutrošnjoj vanrednoj sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopunu Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo kojim će se izmijeniti član 33. ovog kolektivnog ugovora, s ciljem povećanja koeficijenta složenosti poslova za dodatnih 0,3 svim uposlenim u oblasti zdravstva.

Premijer Zolj je, ovom prilikom, kazao kako je cijela Vlada od početka shvatila opravdanost ovih sindikalnih zahtjeva, zbog činjenice da je u pitanju najbrojniji sindikat iz oblasti zdravstva, ali i da se radi o potrebi povećanja plaća „nedoktorima“, jer postoji izuzetno velika razlika u primanjima između doktora i medicinskih sestara.

- Današnjim potpisivanjem smo ispravili tu grešku i ovim stvorili uvjete za unapređenje standarda i svim ostalim radnicima u zdravstvu. Zadovoljstvo mi je što smo današnjim potpisivanjem i formalno stvorili uvjete za prekid štrajka -  istakao je premijer Zolj.

Predsjednik Selimić je naveo da ono što su pokrenuli u novembru prošle godine je danas i službeno završeno, te pojasnio kako je ispravljena nepravda prema Sindikatu koji vodi on kada su u pitanju koeficijenti doktora i ostalih radnika u oblasti zdravstva.

- U toku je proces kod Općinskog suda koji smo mi pokrenuli kako bismo dokazali da se stvarno radilo o diskriminaciji. Današnjim potpisom Sindikat "nedoktora" je dobio 0,3, aSsindikat doktora 0,4 koeficijente - istakao je predsjednik Selimić.

Najavio je da, nakon što provedu propisanu proceduru, štrajk prekidaju te dodao kako je on već od jučer prekinut.


Press

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.