STARI GRAD

Baščaršijski trg okupiran stolovima

Općinska inspekcija treba izaći na lice mjesta i ustanoviti koliko su vlasnici bašta zauzeli gabarita, istakao Škaljić

Ljetne bašte zauzele trg: Već duže vrijeme na sjednicama OV ukazuje se na ovaj problem. J. Alibegović

Piše: D.B. - A.T.

18.9.2018


Baščaršijski trg u posljednje vrijeme vlasnici okolnih ugostiteljskih objekata pretvorili su u ljetne bašte. Svoje stolove neki od ugostitelja izbacili su skoro do Sebilja, što otežava kretanje ovim dijelom grada. 

Pješačka zona

Seid Škaljić, vijećnik Općinskog vijeća (OV) Stari Grad (SBB) smatra da nadležni trebaju izaći na teren i izvršiti kontrolu.

- Općinska inspekcija treba izaći na lice mjesta i ustanoviti koliko su vlasnici bašta zauzeli gabarita. Već duže vrijeme na sjednicama OV mi ukazujemo na ovaj problem - kazao je Škaljić.

Izgledom Baščaršije nezadovoljan je i Vibor Handžić, vijećnik u OV Stari Grad (NS), koji nam je kazao da na Bašačršiji ima mnogo problema koje je potrebno riješiti.

- Odlukom državne komisije Baščaršijski trg je odnedavno proglašen zaštićenom zonom. Objekti i radnje koje su postavljene moraju biti u nekom skladu. Sve se to mora dovesti ured, ali takav plan zahtijeva jednu obimnu priču koja se ne može završavati paušalno – rekao je Handžić.

Građani koje smo sreli jučer na Baščaršiji požalili su nam se kako zapinju za stolove kojima su vlasnici okupirali pješačku zonu.

Jedan od sugrađana, Kemal Babajić, kazao je da nema ništa protiv ljetnih bašti, ali da se ne slaže s tim da bašte zauzmu ovoliko gabarita.

Javni prostor

- Siguran sam da je neko od nadležnih dopustio da se ovo uradi, jer niko ne bi smio na svoju ruku odlučiti da zauzme ovoliko javnog prostora. Neko vjerovatno prima novac za ovo – kazao je Babajić.

Nermina Sadiković također smatra da bi vlast trebala nešto poduzeti.

- Imamo dosta problema, ali je sigurno i ovo jedan koji treba riješiti. Doslovno zapinjemo za stolice kada poželimo prošetati gradom – kazala je Sadiković.

Podneseno 197 prekršajnih prijava 

Iz Službe za inspekcijske poslove Općine Stari Grad kazali su nam da su u ovoj godini izvršena 292 inspekcijska nadzora te da je doneseno 89 rješenja o uklanjanju s javnih površina i podneseno je 197 prekršajnih prijava.

- Općinska inspekcija posebnu pažnju poklanja jezgru Starog Grada, te je i Ferhadija stalno predmet kontrole od inspektora i komunalnih redara koji rade u dvije smjene – rekli su iz Općine Stari Grad istakavši da se novčana kazna za prekršaj kreće od 5.000 do 10.000 KM.


Škaljić: Inspekcija treba izaći na teren

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.