SARAJEVO

Doktori Opće bolnice jedinstveni: Sebija laže, ona nam je nudila da za njom prijeđemo na KCUS

Doktori tvrde da je doktorica Izetbegović u svom kabinetu imala dokument kojim se potvrđuje pripajanje bolnice

A. Tabak

A.T.

20.9.2018

Doktori Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" jedinstveni su u svojim izjavama da bivša direktorica te ustanove, a sadašnja prva osoba KCUS-a, laže kada tvrdi da nije bilo namjere da spoji Opću bolnicu i KCUS.

To su novinarima saopćili na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Opće bolnice. Na ovaj potez su se, kako kažu, odlučili nakon što je direktorica KCUS-a, dr. Sebija Izetbegović u jednoj emisiji izjavila da njen plan nije bio da pripoji Opću bolnicu KCUS-u te optužila sadašnjeg direktora dr. Zlatka Kravića za iznošenje laži.

Doktori su dodali da su se danas u jednoj prostoriji okupili svi oni kojima je Sebija Izetbegović nudila da prijeđu na KCUS, uz obrazloženje da će svakako zatvoriti Opću bolnicu. 

Svi oni kojima je to ponudila, u tom trenutku su u sali podigli ruku te rekli da dr. Kravić ne laže, nego upravo suprotno. 

Dr. Dragan Stevanović, koji je vodio konferenciju, kazao je da im nije cilj da odgovaraju na na neke izjave rečene u javnom mediju da bi se nadmudrivali, nego da im je cilj da podsjete na neke aktivnosti.

- Želimo da se nikada i nikome ne ponavljaju takvi scenariji i jedini razlog zbog čega smo danas sazvali ovu pres-konferenciju jeste upravo to. Nas služi odlično sjećanje, ne bolujemo od senilne demencije, za razliku od nekih, a imamo i dokumentaciju. Mi reagiramo na izjavu da nije bilo vaninstitucionalnih pokušaja gašenja ove institucije nabrzinu. Ono što izgovorim, u svakom momentu mogu dokumentirati u pisanom ili elektronskim dokumentom. Način na koji sam došao do tih dokumenata je meni poznat, a poznat je i Kantonalnom tužilaštvu s kojim sam imao službeni razgovor da ih upozorim na koji sam način došao do tih dokumenata i da sam spreman snositi određene zakonske konsekvence i šta je sadržaj tih dokumenata koji je, prema mom mišljenju, tada i sada kao osnov imao udar na Zakonom i Ustavom zagarantiran poredak u KS, FBiH. Zakonom o Vladama Federacije BiH i Kantona jasno je definirano ko priprema i predlaže parlamentima odluke. U ovom slučaju, jedna neformalna grupa ljudi iz kabineta prof. Sebije Izetbegović, koja je tada bila direktor ove bolnice, pripremila je niz dokumenata koji su u konačnici trebali dovesti do gašenja Opće bolnice na ekspresan način. U toj grupi su bili Alma Pehlić, pravnica u kabinetu prof. Izetbegović, Vildana Macić, tehnički sekretar, Muvedeta Čedić, pomoćnik direktora za ekonomske poslove. To je kabinet direktorice Opće bolnice i ja ne mogu da vjerujem da direktorica nije znala šta se radi u njenom kabinetu. Tu se napravio dokument o pripajanju, odnosno gašenju Opće bolnice s rokovima od 5 do 30 dana. U njenom kabinetu se pripremila i Odluka o pripajanju i brisanju iz registra Opće bolnice i pripajanju Kliničkom centru - istakao je dr. Stevanović.

Istaknuto je da je doktorica Sebija u prostorije Opće bolnice "Abdulah Nakaš" došla 8. januara i pitala ima li zainteresiranih za prelazak u Klinički centar, uz objašnjenje da će bolnica uskoro biti zatvorena.

Okupljeni su priložili i dokumente u kojima se jasno vidi da je gospođa Izetbegović imala jasnu namjeru da pripoji Opću bolnicu KCUS-u. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.