NAŠA TEMA

Paprene cijene povrća

Kilogram kupusa je marka, a prošle godine sam vrećicu kupusa kupovala za marku, kazala je Nešić ; Lakše kupiti gotovu zimnicu

Cijene na gradskim tržnicama

D. Bašić

21.9.2018

Durić: Kupiti gotovo

S dolaskom jeseni počinje i sezona pravljenja zimnica. Naša ekipa obišla je jučer neke od najvećih gradskih tržnica, gdje smo zatekli brojne sugrađane u kupovini osnovnih stvari koje su im potrebne za pravljenje raznih džemova, salata... Ovo doba godine vrijeme je kad se povrće više koristi, ne samo za pravljenje zimnice. Mnogi građani žale se, međutim, na visoke cijene.  

Jedna vreća 

Ukoliko se odlučite da kupite paprike roge, koje se koriste za pravljenje ajvara, na Ciglanama ćete morati izdvojiti do 2,50 KM, dok ih na Otoci možete kupiti i za marku.

Na zelenoj pijaci na Otoci sreli smo Jerku Nešić, koja nam se odmah požalila na vrtoglave cijene voća i povrća.

- Kilogram kupusa je marka, a prošle godine sam vrećicu kupusa kupovala za jednu marku. To dovoljno govori o tome da se definitivno ne isplati praviti zimnicu - kazala je Nešić.

Cijene zeleniša na pijaci na Grbavici mnogo su više, u šta smo se i sami uvjerili.

Najskuplja pijaca 

Da je ova pijaca najskuplja, smatra i sugrađanka Selima Durić, koju smo sreli u kupovini. Kaže da ovdje svakodnevno kupuje te da bi cijene trebale biti niže, a ne više.

- Penzioner sam i godinama sam pravila zimnicu. Ali, ove godine sam odustala, jer se ne isplati, lakše je kupiti gotovu - kazala je Durić.

Bijeli luk osam maraka 

Cijena kupusa je na svim pijacama ista, košta marku. A za kilogram bijelog luka građani na svim pijacama plaćaju i do 8 maraka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.