SRAMOTNO

Turković djeci i odraslim dijabetičarima ne da inzulin

U apoteci sam saznao da ne mogu podići više inzulina iako imam recept, kazao je Beganović ; U ZZO mu rekli da se radi o ograničenju

Zavod zdravstvenog osiguranja danima djeci ne da inzulin

Piše: D. Bašić

21.9.2018

Ogorčeni roditelji djece oboljele od dijabetesa, ali i oni koji imaju više od 18 godina, u ponedjeljak će organizirati proteste ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo, jer je direktor ZZO Samir Turković (SDA) ograničio uzimanje inzulina. Kako saznajemo, roditelji već danima ne mogu da u apotekama podignu inzulin za svoju djecu bez zahtjeva Zavodu i odobrenja direktora.   

Ljekarski recept

Našoj redakciji javio se Adnan Beganović, otac petogodišnje djevojčice koja je oboljela od ove bolesti kad je imala samo tri i po godine. Kako kaže, u apoteci je saznao da ne može podići više inzulina iako ima ljekarski recept.


Turković: Ograničena podjela lijeka

- Kad sam stigao u apoteku, kazali su mi da sam potrošio više inzulina nego što smijem. To uopće nije istina, jer moja curica uopće ne troši inzulin onoliko koliko joj sljeduje. Ako djeca nekoliko dana ne prime inzulin, njihov život je ugrožen - kazao je Beganović.

Kako i sam kaže, kad je otišao u Zavod, potvrđeno mu je da se radi o ograničenju te da će ta zabrana za djecu, navodno, biti ukinuta.

Radi se o životu

- Ne razumijem o kakvom ograničenju oni pričaju, jer ne može niko da utvrdi koliko dnevno treba inzulina, jer tu više faktora igra ulogu. Moje dijete raste i jedinice inzulina rastu. Radi se o životu djece, omladine. Otišao sam tamo, ali ima roditelja koji nisu mogli otići. Šta je s tom djecom? Djeci će biti ukinuto, a šta je s omladinom koja boluje od dijabetesa? Zato smo se odlučili na proteste - kazao je Beganović.

Nema odgovora

Kako bismo saznali više informacija o ovom problemu, kontaktirala smo i nadležne u Zavodu zdravstvenog osiguranja. Odgovor, međutim, nismo dobili.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.