OBEĆANJE

Sarajevo: Oboljelima od dijabetesa problem će biti riješen privremeno na tri mjeseca

Privremen dogovor

M. Kadrić

A.T.

24.9.2018

Ogorčeni roditelji djece oboljele od dijabetesa, ali i oni koji imaju više od 18 godina, danas su organizirali mirne proteste ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) da bi ukazali na problem s inzulinom koji im je uskraćen posljednjih dana. Nakon što su se okupili, na sastanak koji je trajao dva sata primio ih je direktor ZZO KS Samir Turković.  

Organizator protesta Safet Mešanović, koji je prisustvovao sastanku, kazao nam je da su postigli samo privremen dogovor.

- Riješili smo ovaj problem sa inzulinom, samo privremeno za tri mjeseca. Rečeno nam je da svi treba da potpišemo jedan akt koji će ustvari privremeno obustaviti to navodno brojanje jedinica. Međutim, ne postoji ljekar, ne postoji osoba koja će sebi izbrojati jedinice inzulina. Vidjet ćemo šta će dalje biti, podnijet ćemo peticiju, ali rješenje o problemu inzulina – rekao je Mešanović.

Ističe da će gledati da potpišu još jednu peticiju da bi se zabranilo skroz brojanje inzulina te da se samo okvirno može odrediti koliko jedna osoba može primiti inzulina.

S druge strane, pojedini roditelji nisu zadovoljni ishodom sastanka te tvrde da se odgovornost prebacuje s jednih na druge te da im je čak direktor Turković savjetovao da se obrate ljekarima opće prakse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.