SARAJEVO

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja danas neće potpisati sporazum o osnovici

Vlada KS danas nije u potpunosti ispoštovala dogovoreno s pregovora od 27. septembra 2018. godine

Piše: A. T.

28.9.2018

Kantonalni odbor KS danas u 14 sati definitivno neće potpisati sporazum o osnovici za period septembar - decembar 2018. godine, jer Vlada KS danas nije donijela odluku o potpisivanju dodatnog sporazuma za zapošljavanje 50 odgajatelja, 50 stručnih saradnika, nastavak investiranja, niti zaključak kojim se premijer KS ovlaštava da potpiše izmjene i dopune člana 52. Kolektivnog ugovora koji je zasnovan na principu isti posao - ista plaća, a u skladu sa članom 77. Zakona o radu FBiH.  

Potvrdio nam je to predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Saudin Sivro. Ističe da Vlada KS danas nije u potpunosti ispoštovala dogovoreno s pregovora od 27. septembra 2018. godine.

- Sljedeći potez Sindikata će biti da sačekamo ponedjeljak i sljedeću sjednicu Vlade KS nakon koje će, ukoliko dogovor bude ispoštovan, istovremeno biti potpisani: 1. sporazum o dodatnim  zahtjevima, 2. izmjene i dopune člana 52. Kolektivnog ugovora i 3. sporazum o osnovici. Ukoliko dogovoreno ne bude ispoštovano, bit će poduzete aktivnosti u skladu sa odredbama člana 3. i član 7. Odluke Skupštine Povjereništva od 27. septembra 2018. godine - rekao je Sivro. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.