UNIVERZITET

U Sindikatu UNSA-e čekaju odluku Vlade Kantona Sarajevo

Vlada od dogovora odustala u petak

Arhiv

Fena

1.10.2018

Hoće li, prema ranijim najavama, doći do pokretanja štrajka na Univerzitetu Sarajevo (UNSA), zavisi od toga hoće li Vlada Kantona Sarajevo danas usvojiti zahtjev Sindikata UNSA-e o Kolektivnom ugovoru za zaposlene u toj instituciji. 

Predsjednik Sindikata UNSA-e Jasmin Velagić podsjeća da je postignut dogovor s Vladom, ali da je Vlada Kantona odustala od tog dogovora u petak. 

Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) je, u skladu s ranijom najavom za pokretanje štrajka i Zakonom o štrajku FBiH, oformio Mirovno vijeće za provođenje procesa mirenja nakon što Vlada Kantona Sarajevo nije pristupila potpisivanju kolektivnog ugovora.

Sindikat je o tome obavijestio pismenim putem Vladu Kantona Sarajevo i traži da Vlada, također, formira svoje mirovno vijeće i organizira sastanak mirovnih vijeća u cilju pronalaženja rješenja za potpisivanje ranije usaglašenog Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu.

U cilju informiranja javnosti o trenutnom statusu kolektivnog ugovora i daljnjim aktivnostima koje SUNSA planira provesti u procesu pripreme i održavanja štrajka, Sindikat će sutra, 2. oktobra, s rukovodstvom Univerziteta u Sarajevu organizirati konferenciju za štampu u zgradi Rektorata, gdje će se prisutnima obratiti predsjednik SUNSA i rektor Univerziteta u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.