SARAJEVO

Opća bolnica dobila nove aparate za radiološku dijagnostiku

Ministrica Ademaj je istakla da će na ovaj način biti smanjene liste čekanja

A. Durgut

A. T.

2.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je upriličena svečanost povodom puštanja u rad nove medicinske opreme na Odjelu za radiološku dijagnostiku. Riječ je o aparatu za magnetnu rezonancu i CT aparatu. 

Također, otvorena je dnevna bolnica s najsavremenijom opremom za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj presjekla je vrpcu i time svečano otvorila taj odjel koji će biti na raspolaganju građanima. Istakla je da će na ovaj način biti smanjena lista čekanja pacijenata te da se neće više čekati na ovaj pregled pet-šest mjeseci.

Novi CT aparat ima programe koji, osim dosadašnje dijagnostike, omogućavaju širenje spektra usluga, vremensko skraćenje pregleda i smanjenje doze zračenja prilikom pregleda. 

Novi aparat za magnetnu rezonancu je drugi uređaj u Općoj bolnici i on će tako smanjiti liste čekanja i poboljšati mogućnost dijagnostičkih pregleda.


Ministrica Ademaj istakla je da je novac za nabavku ovih aparata osiguran iz budžeta te da se radi o investiciji od 2.700.000 KM.

- Glavni cilj je bio da se rasterete liste čekanja jer su pacijenti i na CT i na magnet znali čekati i do sedam mjeseci. Sada ćemo s ovom opremom te liste čekanja značajno smanjiti, a možda i elimirati. Zahvalna sam svim uposlrnicima i direktoru ove bolnice koji su znali prepoznati šta je problem građana kada je pitanju dijagnostika, a ovo je deficitarna dijagnostika – rekla je Ademaj istaknuvši da će građani sada imati mogućnost da u što kraćem roku dobiju dijagnozu.

Ademaj je kazala da je veoma ponosna na sve ono što je uradila za Opću bolnicu te da je sve napravila s ciljem da im pomogne da se bolje kapacitiraju kadrovski te da se opreme savremenom medicinskom opremom.

- Opća bolnica je za ove tri godine značajno povećala iskorištenost kapaciteta. Kada sam došla na funkciju 2015. godine, ovdje je ta iskoruištenost bila 45 posto, onaje sada skoro 70 posto. Sa svih aspekata gledano ova bolnica je u jednom prosperitetu i mislim da je ona već sa ovim što je dosada urađeno i što planiramo uraditi do kraja godine već prevazišla nivo Opće bolnice i na putu je da se formira i kao kantonalna bolnica – istakla je Ademaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.