USPJESI

Od bolnice pred gašenjem dr. Kravić napravio čudo

Broj operacija je veći za 30 posto, a broj pacijenata koji prođu kroz bolnicu je veći za 22 posto, rekao dr. Kravić

Dr. Kravić: Urađeni su mnogi projekti na koje se čekalo više od 40 godina

Piše: Seđad MUHIĆ

2.10.2018

Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u posljednje dvije godine, otkako joj je na čelu ugledni hirurg dr. Zlatko Kravić, doživjela je pravi preporod. Od bolnice, koja je bila pred zatvaranjem, dr. Kravić je sa svojim timom napravio jednu od najboljih zdravstvenih ustanova u državi.  

Kada je došao na čelo Opće bolnice, prosječna iskorištenost kapaciteta bila je 40 posto, a sada je, kako kaže dr. Kravić, veća od 70 posto.

Vratili povjerenje

- Skoro smo udvostručili i iskorištenost. Broj operacija je veći za 30 posto, broj intervencija je veći. Nadalje, broj pacijenata koji prođu kroz bolnicu je veći za 22 posto. To dovoljno govori o našem radu i o tome da smo uspjeli vratiti povjerenja pacijenata u našu ustanovu – rekao je Kravić.

To potvrđuje i današnji događaj u ovoj bolnici kada će u rad biti puštena nova oprema, novi aparati, CT i magnet.

- Moći ćemo smanjiti liste čekanja. Za CT sada se čeka oko tri mjeseca, a za magnet više od devet mjeseci. Mi već imamo i CT i magnet, ovo će biti drugi CT i drugi magnet. Oba magneta radit će u dvije smjene pa ćemo dnevno imati 36 pregleda. Tako ćemo uspjeti u naredna tri mjeseca liste čekanja smanjiti na manje od četiri i po mjeseca. Osim ovih aparata, nabavljamo i najsavremeniju gama kameru – kazao je Kravić, dodajući da otvaraju i opservaciju sa dnevnom bolnicom, što je novost u BiH.

Dnevna bolnica primit će pacijente koji su imali neke manje hirurške ili druge intervencije, a za šta nije potreban prijem u bolnicu.

Osim toga, u Općoj bolnici, na čelu s dr. Kravićem, urađeni su mnogi projekti na koje se čekalo više od 40 godina.

- Značajno smo obnovili infrastrukturu. Jedna od većih investicija su kreveti. Kupili smo 300 električnih kreveta, a izbacili smo one stare 40 godina. Nabavili smo i veliki broj antidekubitalnih ležajeva, koji sprečavaju stvaranje rana prilikom ležanja – dodao je Kravić.

Što se tiče operativnog bloka, uvedene su dvije laserske tehnologije koje se koriste u svijetu. To su laseri kojima se bezbolno operiraju hemoroidi, fistule, sinusi, vene...

- To je jedna metoda koja je prilično bezbolna i ne zahtijeva uopće ležanje pacijenata, isti dan kad je urađen može ići kući. Kupili smo i laser, odnosno aparat kojima se bezbolno uklanjaju kamenci iz bubrega... – kazao je Kravić.

Bolnica je i značajno kadrovski ojačana tako što je sa 551 uposlenika taj broj povećan na 618.

- Primili smo 17 specijalizanata koji su završili specijalizaciju. Zavod zdravstvenog osiguranja nam ih je retroaktivno priznao i to tek na moj veliki pritisak. Pitao sam direktora Zavoda šta da radim s tim ljudima, da im kupim kartu za Njemačku. Tek tada je izdvojio novac za njihove plaće. Zaposlili smo i četiri specijalista koji su dobili otkaz na Kliničkom centru, a u Općoj bolnici posao su dobila i četiri ortopeda koja su također na KCUS-u dobila otkaz. Sva četvorica su doktori nauka, oni trebaju nastaviti karijeru u našoj državi. Među njima je i profesor Gavrankapetanovića, koji je jedan od najboljih ortopeda u Evropi. Pojačali smo sve segmente što se tiče stručnosti u našoj bolnici – istakao je Kravić.

Opća bolnica dobiva novi magnet: Dnevno će imati 36 pregleda

Liste čekanja

Na ovaj način omogućena je još bolja skrb pacijenata, a smanjene su liste čekanja koje su bile pogotovo na Ortopediji. Opća bolnica, tvrdi, zbog svoga kadra postala je najbolja ortopedska kuća u Sarajevu, ali i šire.

- Mnogo je posla urađeno još, posebno u infrastrukturi. Napravljen je parking za zaposlene u krugu bolnice. Uradili smo i djelimičnu rekonstrukciju vodovodne mreže i djelimičnu rekonstrukciju strujne mreže u bolnici. Kupili smo monitore za monitoring svih pacijenata na intenzivnoj njezi. Imamo i nove aspiratore, sterilizatore. Dakle, promijenili smo sterilizaciju, kupovanjem plazma sterilizatora koji su najsavremiji. U Opću bolnicu, otkako sam direktor, uloženo je više od 5,5 miliona KM – naglasio je direktor, dodajući da se intenzivno radi na uspostavljanju pedijatriskog odjeljenja.

Najbolja ustanova u 2018.

- Ono što je najvažnija stvar jeste da smo mi za 2018. godinu proglašeni kao najbolja zdravstvena ustanova u BiH i to u anketi po izboru pacijenata. A dr. Kravić je proglašen za najboljeg doktora po izboru pacijenata. Nisam proglašen za najboljeg direktora, već doktora, zato što još radim kao hirurg paralelno s tim što sam direktora bolnice. Uložili smo u bolnicu, a to je rezultiralo ponovnim vraćanjem povjerenja pacijenata – naglasio je Kravić.

Obnova Porođajnog odjeljenja

- U ove dvije godine završili smo utopljavanje svih prostora u kojim borave pacijenti, ostalo je za iduću godinu da se utopli ova upravna zgrada u kojoj se nalaze poliklinika, dijagnostika i uprave. Trenutno se radi rekonstrukcija kompletnog porođajnog odjeljenja. Znači, pravimo još jednu hitnu operacionu salu na Porođajnom odjeljenju. Radi se o rekonstrukciji porođajne sale, operacione sale za hitne porode – naveo je dr. Kravić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.