SARAJEVO

Solak: Moguće je da je uzrok subotnje eksplozije u Sarajevu podzemna detonacija

Solak: Više mogućnosti

F. M.

2.10.2018

Snažna eksplozija koja je u subotu navečer uzrokovala podrhtavanje tla u Sarajevu, i dalje ostaje nerazjašnjena. Tako ni treći dan niko ne može sa sigurnošću kazati zbog čega se tlo na širem području općina Stari Grad i Centar treslo.
 

I dok u Ministarstvu unutrašnjih poslova još nemaju nikakvih informacija, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kaže za “Dnevni avaz” da bi uzrok mogla biti detonacija velike eksplozivne naprave koja se desila na velikoj dubini.

 

- Već je potvrđeno da se ne radi o zemljotresu, jer se prvo čula eksplozija, a zatim je uslijedilo i snažno podrhtavanje tla. Onda postoji velika vjerovatnoća da je uzrok podzemna detonacija eksplozivne naprave velikog kalibra, koja se aktivirala usljed pomjeranja tla – kaže Solak.

 

On smatra da je do eksplozije moglo doći i zbog pomjeranja tla.

 

- Postoji mogućnost da se neka aviobomba ili raketa pomjerila usljed klizišta. I rast korijenja mogao je dovesti do njenog aktiviranja. To se, najvjerovatnije, desilo na velikoj dubini – kaže Solak, ne isključujući mogućnost da se eksplozija možda desila i kod kamenoloma na granici entiteta u Starom Gradu, koju još niko zbog nekog razloga nije prijavio.

 

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) jučer je saopćeno da centri za seizmologiju nisu registrirali zemljotres u navedenom vremenu.

 

- Odmah nakon poziva građana, izvršili smo uvid u zapise seizmografa i utvrdili da se ne radi o pomjeranju tla, odnosno da se ne radi o zemljotresu – naveli su iz FHMZ-a.

 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.