PROPISI

Sprečavanje prosjačenja, skitnje i zloupotrebe djece

Svi potpisnici saglasni su da pružaju pomoć potencijalnim žrtvama

Osigurati fizičku, psihološku, zdravstvenu i socijalnu zaštita djece

Piše: A. TABAK

3.10.2018

Kako bi se spriječilo prosjačenje, skitnja i eksploatacija djece te bilo koja vrsta njihove zloupotrebe ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović, ministrica zdravstva Zilha Ademaj te ministri unutrašnjih poslova i pravde i uprave, Vedran Mulabdić i Mario Nenadić, potpisali su protokol o saradnji i postupanju u slučajevima protupravnog ponašanja na štetu djece u KS.  

Razmjena informacija

Ministrica Dautbegović istakla je da su svi potpisnici saglasni da pružaju pomoć potencijalnim žrtvama, kao i da razmjenjuju informacije koje su neophodne da bi im se pružila najbolja zaštita.

- Na izradi ovog protokola radilo se pune dvije godine i posebno me raduje što je potpisan tokom Dječije nedjelje. Protokolom su jasno utvrđena pravila saradnje u svim aspektima zaštite žrtava protupravnog ponašanja na štetu djece, uz puno poštivanje njihovih ljudskih prava. Sve je to urađeno s ciljem kako bi im se osigurala fizička, psihološka, zdravstvena, socijalna i dječija zaštita – rekla je Dautbegović.

Potpisivanju je prisustvovao i Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brus Berton (Bruce).

Prema njegovim riječima, borba protiv trgovine ljudima je nešto čime se Evropa bori već dugi niz godina i to predstavlja njihov prioritet te da OSCE i UN poduzimaju adekvatne korake da pruže pomoć svim članicama.

Podizanje svijesti

Ministar Nenadić je kazao da potpisivanje Protokola znači mnogo, naročito u podizanju svijesti o važnosti zaštite djece te da je riječ o proevropskoj aktivnosti kojom su poslali poruku kako se na institucionalni način bore za zaštitu djece u KS i BiH.

Potpisnici protokola  

Protokol su potpisali i direktori Kantonalnog centra za socijalni rad Enes Šabić, Odgojnog centra KS Nermin Mušikić i Zavoda za pružanje besplatne pravne Velija Nuhanović te predsjednica Općinskog suda Janja Jovanović, predstavnici Tužilaštva i Suda KS i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.