POLITIČKI PRITISCI

Žestoka rasprava na sjednici Senata UNSA-e: Hadžović-Džuvo izabrana u zvanje redovnog profesora

Rektor Univerziteta Rifat Škrijelj odbio sve pokušaje pritisaka

A. Nu.

A. Nu. / H. B.

12.10.2018

Završena je sjednica Senata koja je održana danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA). 

Iako medijima nije bilo dozvoljeno prisustvo, kako saznaje "Avaz", Amira Hadžović-Džuvo dobila je zvanje redovnog profesora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.  

Inače, pred održavanje sjednice Senata, pola sata ranije, grupa osoba sastala se kako bi osporila izbor Hadžović-Džuvo u zvanje redovnog profesora. No, uprkos pritiscima koje su pokušali napraviti, izbor Hadžović-Džuvo prošao je na sjednici, tako da su svi, osim Semre Čavaljuge, dekanese Medicinskog fakulteta, i Senije Rašić, glasali za.

Inače, riječ je o osobama bliskim direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović. Upravo njih dvije bile su prisutne na sastanku Koordinacionog tijela, a prema direktivi direktorice Izetbegović, jer su pod svaku cijenu trebale osporiti zvanje Hadžović-Džuvo u zvanje redovnog profesora.

Kako saznajemo, današnjoj sjednici trebala je prisustvovati i sama Izetbegović, no u posljednji čas se predomislila i u svoje ime poslala Seniju Rašić da obavi taj posao.

Zanimljivo je da je na današnjoj sjednici Senata rektor Univerziteta Rifat Škrijelj odbio sve pokušaje pritisaka te je u jednom navratu upozorio dekanesu Čavaljugu da profesora Gavrankapetanovića što prije vrati na Katedru Medicinskog fakulteta. Konsultacijama je prisustvovao i dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić te nepozvani Mirza Dilić.

Ovakav nastup Škrijelja pozdravljen je od ostalih članova Senata. Iako su njime bile razoračarane Čavaljuga i Rašić s obzirom na to da je rektor do sada "žmirio" na nezakonite postupke same dekanase, a i svih dosadašnjih zbivanja na Medicinskom fakultetu. 

Sjednica Senata je bila zatvorena za javnost, a prisustvovali su rektor UNSA-e, prorektori, dekani fakulteta i instituta te direktori pridruženih članica UNSA-e te predstavnici Studentskog parlamenta.

Nezadovoljni profesori kritiziraju da je nedopustivo da profesori UNSA-e, koji žele prisustvovati sjednici Senata i iznijeti probleme, to pravo ne mogu ostvariti. Govori se o nikad snažnijem političkom pritisku na Sarajevski univerzitet. Mediji, domaće i strane nevladine organizacije izvještavaju o pritisku Stranke demokratske akcije (SDA), koja, uz pomoć dr. Sebije Izetbegović, želi preuzeti potpunu kontrolu nad Univerzitetom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.