OBILJEŽAVANJA

Sefić: Bitka kod "Jedanaest plavih" jedan od ključnih momenata u odbrani Sarajeva

Kao i prethodnih godina, obilježavanju su prisustvovali učenici Osnovne škole "Hrasno" u pratnji nastavnika i za njih je organiziran historijski čas

A. Sprečaković

A.S.

12.10.2018

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je obilježena 26. godišnjica Bitke kod "Jedanaest plavih" ispred spomen-obilježja "Trg heroja", a u organizaciji Udruženja organizatora otpora i ratnih veterana "Trg heroja".

Kako je za "Dnevni avaz" kazao Sead Sefić, predsjednik Udruženja, Bitka kod "Jedanaest plavih" odigrala se 6. i 7. oktobra 1992. godine, a članovi Udruženja, prijatelji i porodice boraca sastaju se svake godine kako bi obilježili ovaj događaj.

- Ove godine su 7. oktobra održani izbori te smo obilježavanje godišnjice pomjerili za 12. oktobar. Važno je istaknuti da je ovo jedan od ključnih momenata u odbrani Sarajeva. Agresorske snage pokušale su probiti liniju odbrane na Hrasnom Brdu i Trgu heroja, tadašnji Trg Pere Kosorića. Namjera je bila da lijevu obalu Miljacke spoje s Grbavicom, koja je već bila okupirana, i Ilidžom, te na taj način podijele grad na pola. Ovdje je osporeno to i kasnije se pokazalo da je to jedna od ključnih bitaka u samoj odbrani grada. Ne smijemo zaboraviti ovu bitku i zbog toga nam je cilj da obilježavamo sjećanje na nju svake godine – objasnio je Sefić.

Kao i prethodnih godina, obilježavanju su prisustvovali učenici Osnovne škole "Hrasno" u pratnji nastavnika i za njih je organiziran historijski čas.

Članovima boračkih udruženja pridružili su se i predstavnici Općine Novo Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.