PROBLEMI

Djeca tužna, roditelji bijesni!

Đaci plačući ostali ispred škole, a učiteljica bezuspješno pokušavala stupiti u kontakt s vođom puta

Tokom vikenda đaci iz drugih škola išli na planinu. A. Ovčina

Piše: F. MUSTAFIĆ

16.10.2018

Dugonajavljivani projekt Škola planinarstva Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS već na samom početku doživio je krah. Naime, nakon što su u subotu učenici sedmih razreda osnovnih škola bili na planini, već jučer desio se nemio događaj.

Naime, učenici sedmog razreda OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ sa Sedrenika koji su se trebali pridružiti svojim vršnjacima iz drugih škola da idu na neku od planina, bez ikakvog objašnjenja ostali su bez prijevoza! Tako se njih 27 u pratnji roditelja nakon sat čekanja vratilo kućama.

 Neradni dan

S obzirom na to da je bio neradni dan, od nadležnih nisu mogli dobiti objašnjenje zbog čega su zaboravljeni.

Vijeće roditelja KS već neko vrijeme upozoravalo je Ministarstvo da se u cijeli projekt ušlo nespremno. Međutim, nisu ih poslušali.

- Djeca sa Sedrenika ostala su plačući ispred škole. Učiteljica je pokušavala stupiti u kontakt s vođom puta, međutim, on se nije javljao. Sve se desilo zbog loše organizacije i što se u sve ušlo prebrzo, iako smo tražili od Ministarstva da se da vremena kako bi se i roditelji bolje pripremili – kazala je Parla.

Parla: Loša organizacija

Neobavezna aktivnost

Ministar Elvir Kazazović bio je obavezan da do juna donese pravilnik o školi planinarenja.  

- Tek smo u četvrtak dobili pravilnik. Iako u zakonu piše da su ove aktivnosti neobavezne, u pravilniku koji smo dobili piše da djeca koja ne dođu moraju u školu donijeti opravdanje od ljekara. Neki nastavnici nisu željeli da djecu vode na planinu, međutim, bilo je prijavljene djece u drugim školama, pa se krenulo u projekt, iako je mnogo toga bilo nedorečeno. Djecu vode planinari s Fakulteta sporta, koji su s ministrom zajedno u projektu – rekla je Parla.

Dodala je da su zatražili da se nastavak projekta prolongira za sljedeću godinu.

Ministar poslao priručnik      

- Ranije su nam poslali i priručnik, koji je napisao ministar, šta djeca trebaju ponijeti na planinu. Djeca su se opremila, nabavili cipele, sportske čarape, energetske čokoladice, ruksake... Sve to košta. Tražimo od njih da i roditelje uključe u cijelu priču, jer smo im pomogli i kada je bila u pitanju škola plivanja i skijanja – rekla je Parla.


Kazazović: Zašto je požurio

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.