GRIJANJE Hoće li doći do poskupljenja

''Toplane Sarajevo'' nemaju najavu da će doći do promjene cijene prirodnog plina

Građani van sezone za stan od 60 kvadratnih metara platit će mjesečno 36,75 KM

FENA
17.10.2018 13:45

Foto: Arhiv

''Toplane Sarajevo'' u ovom momentu nemaju nikakvu najavu da bi moglo doći do promjene cijene prirodnog plina, pa shodno tome ne možemo ni govoriti o eventualnoj promjeni cijene centralnog grijanja, kazao je Feni šef kabineta direktora KJKP ''Toplane Sarajevo'' Ženja Ljubuškić.

On je pojasnio da "cijena centralnog grijanja zavisi od kretanja cijene energenata od kojih se proizvodi toplotna energija".

- To prvenstveno podrazumijeva kretanje cijene prirodnog plina kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije - dodao je Ljubuškić.

Naglasio je da cijenu centralnog grijanja ne utvrđuju ''Toplane'' nego Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog neovisnog stručnog tijela koje formira Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS.

Cijene centralnog grijanja koje su trenutno na snazi su u primjeni od 1. januara 2018. godine, a utvrdila ih je Vlada KS odlukom o visini tarifnih stavova KJKP ''Toplane Sarajevo'' 28. decembra 2017. i one su snižene za 2,3 posto u odnosu na cijenu koje su bile u primjeni do 31. decembra 2017. godine.

- Za stambeni prostor površine 60 kvadratnih metara, bez ugrađenog individualnog mjerila utroška toplotne energije, korisnici su dužni platiti pet mjeseci van sezone grijanja (maj-septembar) - mjesečno po 36,75 KM sa PDV-om, a sedam mjeseci (oktobar-april) dužni su mjesečno platiti 127,9 KM sa PDV-om - kazao je Ljubuškić.

Tagovi

Sarajevo Toplane
NA VRH