SAZNAJEMO

Vahid Ćosić se ipak ne vraća na poziciju komesara MUP-a KS

Mora nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 5.697 KM

Ćosić: Tužio Vladu i MUP KS

E. H.

17.10.2018

Smijenjeni komesar MUP-a KS Vahid Ćosić, kako saznaje "Avaz", ipak se neće vratiti na ovu poziciju.

Naime, Općinski sud u Sarajevu odbio je tužbeni zahtjev bivšeg komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, koji je tužio Vladu KS i MUP KS tvrdeći da je s te pozicije smijenjen bez zakonskog uporišta.

U odluci Suda, kako saznajemo, navodi se da se u cijelosti odbija tužbeni zahtjev te nalaže Ćosiću da tuženima nadoknadi troškove postupka u iznosu od 5.697 KM u roku od 15 dana.

Do prijedloga za smjenu Ćosića došlo je nakon što je Nezavisni odbor Skupštine KS, analizirao dokumentaciju pribavljenu od 13 različitih insitucija uključujući i policijskog komesara Vahida Ćosića, te nakon što je utvrdio da policijski komesar nije vršio svoju zakonsku ulogu nadzora nad radom Uprave policije i primjenom policijskih ovlaštenja.

Nezavisni odbor je ministru unutrašnjih poslova KS dostavio prijedlog za smjenu policijskog komesara Ćosića. Na osnovu tog prijedloga, Vlada KS je donijela odluku o smjeni policijskog komesara zbog čega ih je on tužio, a tužbu je Općinski sud u Sarajevu u potpunosti odbio.


Kao drugi razlog, navedeno je to što policijski komesar nije dostavio Komisiji za sigurnost traženu informaciju o slučaju Dženan Memić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.