SARAJEVO

Mladi poslali jasnu poruku: Vrijedni smo pažnje, ne zanemarujte nas

Nasilje i njegove posljedice u današnjem vremenu mnogo koštaju društvo

A. Smajić

A.S.

17.10.2018

Foto: (A. Smajić)

Danas je ispred Katedrale Srca Isusova otvorena kampanja pod nazivom "Vrijedni pažnje", koju je pokrenula "World Vision" organizacija u BiH, zajedno s djecom i mladima širom BiH.

Ova kampanja je usmjerena na zaustavljanje nasilja i zanemarivanje djece te žele poslati jasnu poruku da i oni imaju pravo na život koji je dostojan i da žele biti dio rješenja nasilja u njihovim porodicama, školi i zajednici. 

Ova kampanja želi potaknuti javnost o tome da su djeca svaki dan izložena nasilju i zanemarivanju te da su zbog toga lišena dostojanstva, svojih prava i potencijala te da to itekako utječe na njihovo psihičko zdravlje, razvoj i obrazovanje. 

Nasilje i njegove posljedice u današnjem vremenu mnogo koštaju društvo, ali i narušavaju ljudski i društveni kapitali.

Specijalista za zagovaranje i partnering u "World Visionu BiH" Dragana Bulić kazala nam je da žele podići jedinstven glas protiv nasilja i zanemarivanja nad djecom te da imaju jaku želju i volju postaviti jasne ciljeve i djeluju ka društvu da u budućnosti bude što manje nasilja nad djecom – rekla je Bulić.

Predsjednik budućeg omladinskog centra Ljiljana Obradović iz Kneževa kazala nam je da je jedna od zanimljivih činjenica to da u svijetu ima oko 70 posto prijavljenih slučajeva zanemarivanja, dok u BiH ima 1 posto i da je ovo prvi put da se pokreće pitanje o ovom problemu – rekla je Obradović.

U ovoj kampanji učestvovalo je više od 250 mladih i djece iz 11 općina BiH te su šarenom paradom podigli jedinstven glas protiv nasilja i zanemarivanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.