REAKCIJE

Škola planinarstva nezakonita, roditelji traže da se odgodi

Kazazović nam je poslao pravilnik na pregled dva dana prije zakazanog planinarenja, a koji je trebao biti donesen još u junu, rekla Parla

Prema Zakonu, škola planinarstva treba biti na dobrovoljnoj bazi

A. TABAK

19.10.2018

Škola planinarstva koju je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović (SDA) nedavno uveo za učenike sedmih razreda nije naišla na podršku roditelja. Oprema za planinarenje i pohodi vikendom samo su neki od problema koji posljednjih dana muče kako roditelje tako i nastavnike. Zbog svega ovoga reagiralo je i Vijeće roditelja, koje zahtijeva da se škola planinarstva prolongira.

Zakonske odredbe

Predsjednica Skupštine Vijeća roditelja Dijana Parla kazala je da je planinarstvo problem od početka te da je sve prebrzo organizirano.

- Vijeće roditelja nije isključilo mogućnost održavanja škole planinarstva, ali mi smo vrlo kasno uključeni u priču. Ministar nam je poslao pravilnik na pregled dva dana prije zakazanog planinarenja, a koji je trebao biti donesen još u junu. Mi smo odmah tada reagirali i zamolili da se to odgodi jer čim smo pregledali pravilnik, vidjeli smo da se kosi sa zakonskim odredbama. Međutim, nije bilo odgođeno – rekla je Parla.

Ističe da u jednom dijelu pravilnika stoji da se ta škola održava danima vikenda, te da treba provjeriti koliko je to zakonski moguće.

Treći čas

- Nedjelju oduzimati roditeljima, i djeci i nastavnicima, gdje se to upisuje. Je li to treći čas tjelesnog, kako se to provodi? Mi o tome nismo imali informacije. Također, unutar pravilnika bilo je postavljeno da je škola obavezna iako Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju izričito kaže da je učestvovanje učenika u ovim aktivnostima na dobrovoljnoj bazi – rekla je Parla, istakavši da su uputili pismeni zahtjev ministru u kojem traže prolongiranje škole, ali da odgovor još nisu dobili.

Kontaktirali smo i ministra kako bismo čuli drugu stranu priče, ali nije odgovarao na naše pozive.

Direktori dobili upute na mail 

Prema riječima Parle, sve škole i direktori dobili su na mail upute o organizaciji škole planinarstva za ovaj vikend.

- Unutar te informacije stoji da se škola održava vikendom zato što je Vijeće roditelja zahtijevalo da to bude vikendom. Mi smo to demantirali, jer Vijeće nikada takav zaključak nije donijelo, niti je reagiralo u tom smislu – rekla je Parla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.