HADŽIĆI

Roditelji u strahu za sigurnost djece, fekalije teku na igralište

U više navrata pao okvir na kojem su postavljene dječije ljuljačke

Opasnost vreba djecu na svakom koraku: Postavljeni mobilijar

Piše: R. BALIĆ

19.10.2018

Naselje Donji Hadžići jedno je od šest naselja koja su dobila novo dječije igralište u okviru projekta realiziranog ovoga mjeseca, a čiju je izgradnju finansirala Općina Hadžići. Međutim, mjesto koje je mališanima trebalo biti sigurna zona izazvalo je burne reakcije roditelja jer, kako kažu, igralište nije sigurno pa strahuju za sigurnost djece. 

Nema klupa

Drveni okvir na kojem je postavljena ljuljačka nije na odgovarajući način ukopan u zemlju, pa se vrlo lako može prevrnuti. Fudbalsko igralište je u blatu, jer se na njega izlijeva kanalizacija. Oko igrališta nije postavljena ograda, nema klupa niti kanti za otpatke. Nisu uređene pješačke staze i zelene površine. Ovo su samo neke od stvari na koje su se žalili zabrinuti mještani.

Posebno su isfrustrirani postavljenom ljuljačkom te strahuju da bi se mogla prevrnuti i ozlijediti djecu koja se tu igraju.

- Bio sam prisutan kada je okvir sa ljuljačkama pao. Na vrhu se nalaze veliki šarafi na koje su pričvršćene ljuljačke i zamalo jedno dijete nije nastradalo. Mogla se desiti tragedija. Doslovno su presudni bili centimetri - rekao nam je Senad Kazazić, koji je pozvao našu redakciju apelirajući na nadležne institucije da hitno nešto učine.

I ostali mještani ističu da su nadležni trebali prvo pripremiti teren na odgovarajući način pa tek onda postavljati ljuljačke i druge dječije rekvizite. Ovo se posebno odnosi na saniranje kanalizacione mreže, uređenje staza i površina te postavljanje sigurnosne ograde oko igrališta.

Kanalizacija se izlijeva na igralište

Moguće zaraze

- Djeca igraju lopte, a na igralište teku fekalije. To je strašno. Šta ako se neko od djece zarazi. Nadležni su prvo morali uraditi odvod kanalizacije i sve druge neophodne radnje - ističe Hajra Salčin, jedna od zabrinutih mještanki.

Potrebno je reagirati

Mještani kažu da se plaše da bi se mogla desiti nesreća slična onoj na Dobrinji kada je okvir gola, koji, također, nije bio pričvršćen, pao i na igralištu usmrtio dječaka.

- Tada će biti kasno. Potrebno je sada reagirati. Ne mogu shvatiti da su i Općina i izvođači radova na ovakav način djeci predali igralište. Očito je da ga još nisu završili. Ovo je neodgovorno. Šta bi bilo da je došlo do tragedije? Samo zahvaljujući sreći, toga do sada nije bilo - kaže Kazazić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.