RAZGOVOR

Izudin Bajrović: Publici moramo ponuditi najkvalitetnije programe

Sada podjednako moram da mislim i o ostalim umjetničkim segmentima, operi i baletu, kao i o tehničkoj i ekonomsko-pravnoj službi, rekao Bajrović

Bajrović: Uvijek se može raditi bolje, posebno u smislu organizacije

Piše: A. TABAK

19.10.2018

Poznati bh. glumac Izudin Bajrović, vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta, jučer je, nakon što je Vlada KS dala saglasnost, zvanično imenovan za direktora ove najveće ustanove kulture u BiH. Bajrović je odmah nakon imenovanja kazao za „Dnevni avaz“ da ova odluka kod njega ništa ne mijenja te da je on čovjek koji voli raditi.  

Ista odgovornost

- To što sam bio v. d. direktora nije značilo da sam manje ozbiljno shvatao taj posao. Moj zadatak je bio isti kao i da sam bio direktor. Istu odgovornost sam imao, dužnosti i trudio sam se da ih izvršavam maksimalno odgovorno i ozbiljno i s te strane ništa se neće promijeniti. Da li v. d. ili izabrani direktor, odgovornost je ista i mora se poštovati – rekao je Bajrović.

Kada je riječ o trenutnom stanju u Narodnom pozorištu, Bajrović ističe da uvijek može biti bolje, posebno u smislu organizacije.

- Narodno pozorište je najveća kulturna ustanova u BiH, s najvećim brojem zaposlenih. Tu imate tri umjetničke jedinice, dvije službe. Pod istim krovom imate i filharmoniju. Sve to treba uskladiti i organizirati i to je zaista vrlo naporan posao. Pri tome, još treba paziti da se sve kreće u okviru budžeta – dodao je Bajrović.

Ono što je najbitnije za ovu kulturnu instituciju, prema riječima Bajrovića, jeste da publici odnosno građanima ponudi najkvalitetnije programe.

- Najveći zadatak ovog pozorišta je kvalitet prije svega i ništa ne smije biti važnije od kvalitetnog proizvoda. Kada se radi o organizaciji, sve mora biti na vrhunskom nivou i na tome se mora raditi puno – rekao je Bajrović.

Osim što je obnašao funkciju v. d. direktora ove ustanove, Bajrović je ujedno bio i umjetnički direktor Drame, koja je bila u centru njegove pažnje.

Opera i balet

- Sada podjednako moram da mislim i o ostalim umjetničkim segmentima, operi i baletu, kao i o tehničkoj i ekonomsko-pravnoj službi. Ne mogu da kažem da sam ekspert za operu i balet, ali zato se trudimo da nađemo saradnike, umjetničke direktore koji mogu na najbolji način da vode taj dio posla – dodao je Bajrović istakavši da se u Pozorištu uvijek nešto dešava i da se trude da ta ustanova bude mjesto gdje će ljudi dolaziti s uživanjem i zadovoljstvom.

Obaveza, a ne privilegija 

Bajrović ističe da u svom imenovanju vidi obavezu, a ne bilo kakvu privilegiju.

- To je meni mnogo više posla nego što sam radio dok sam bio ili samo glumac ili umjetnički direktor Drame. To je puno posla. Poznajući sebe i svoj karakter, znam kada uzmem nešto da radim koliko sam odgovoran prema tome. Stoga u tome vidim samo ono što jeste moja dužnost, a ni na kakav način nešto što bi mi davalo određene privilegije – rekao je Bajrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.