SARAJEVO

Prezentacija "Zdrava mladost, zdrava starost" privukla veliku pažnju građana

Ovaj program će se održavati utorkom, srijedom i četvrtkom od 9 sati u sportskoj dvorani ''Grbavica''

A. Smajić

A.S.

19.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: (A. Smajić)

Danas je ispred sportske dvorane ''Grbavica'' održana prezentacija za početak realizacije projekta "Zdrava mladost, sretna starost" na području općine Novo Sarajevo.

Ovim projektom će se skrenuti pažnja na unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti osoba treće životne dobi, ali i djece predškolskog i školskog uzrasta, te osobama s teškoćama i poteškoćama u motoričkim funkcijama. Program vježbi, fizikalnih terapija, medicinsko savjetovalište i radionice u oblasti zdrave ishrane implementirat će se u značajnoj mjeri te će se unaprijediti funkcionalna sposobnost, prehrambene navike, te socijalna uključenost osoba treće životne dobi u društvo.

Održavanje ovih aktivnosti planirano je u sportskoj dvorani i Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn te fiziotarapeutske procedure u Centru za promociju i unapređenje zdravlja. Za djecu predškolskog i školskog uzrasta je planiran poseban zdravstveni program koji će obuhvatiti set vježbi koje će biti prilagodljive, te realizacija radionice o zdravoj ishrani.

Rukovodilac zdravstvenog programa Almedina Hajrović kazala nam je da će se truditi da se ovim projektom skrene pažnja na unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti svih generacija.

Predsjednik Udruženja za promociju i unapređenje zdravlja GENERACIJA Mahir Selmanović kazao nam je kako je, prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije i općeg problema u Evropi, uloženo puno novca u lijekove i liječenje, a veoma malo na prevenciju, te da je ovo prvo udruženje koje će implementirati ovakav jedan projekt.

Načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, zajedno sa svojim stručnim timom, prepoznao je značaj ovog projekta te su ga usvojili i izdvojili dio finansijskih sredstava za njegovu realizaciju. Također, bitno je napomenuti da je ovaj projekt, također, podržao i načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Ovaj program će se održavati utorkom, srijedom i četvrtkom od 9 sati u sportskoj dvorani ''Grbavica''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.