STARO SARAJEVO

Prvi su imali telefon i televizor

Asim Ferhatović Hase stalno je bio u Vatrogasnoj četi

Sa jednog od postrojavanja kojem je prisustvovao i Muriz Domić

Piše: M. DAKIĆ

21.10.2018

Oktobar je mjesec zaštite od požara, a govoriti o zaštiti od požara nemoguće je bez priče o vatrogascima. Ti humanisti stavljaju svoj život na raspolaganje da bi sačuvali tuđi život i tuđe dobro koje vatra zahvati.

- Našem gradu su kroz historiju najveće probleme zadavali upravo veliki i brojni požari koji su se ovdje dešavali u doba Osmanlija, ali i Austro-Ugara – govori Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Velika tradicija

Ne može se govoriti o vatrogascima u našem gradu a da se ne spomenu oni vratnički i njihovo kultno Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik, kako se i danas zove. Ovo društvo toliko je poznato i prihvaćeno da je teško naći nekoga iz srednje, pa i mlađe generacije na Vratniku, a da nije član ovog društva. Duh i tradicija vatrogasaca povezani su i s hrabrošću Vratničana, prepoznatljivu u našem gradu. Ta ljubav prema borbi za spašavanje drugih i gašenju vatre tka se još od djetinjstva i prenosi s koljena na koljeno.

- Treba istaknuti da je u doba Osmanlija i Austro-Ugara na Vratniku, tačnije na Žutoj tabiji, odnosno Topu, kako ga popularno zovu, bila instalirana osmatračnica, odakle se danonoćno pazilo da li je negdje u gradu izbio požar. Obavještavanje u slučaju požara vršilo se putem hitaca topa i tačno se prema broju hitaca znalo na kojoj je strani Sarajeva izbio požar. Tu nalazimo i korijene ljubavi Vratničana prema vatrogastvu i pomaganju drugima u nesreći. Po dolasku Austro-Ugarske, formirana je i profesionalna vatrogasna jedinica, a povod za to bio je najveći požar u našem gradu, koji je izbio još 1879. godine. Dobrovoljno vatrogasno društvo na Vratniku osnovano je 55 godina poslije i traje sve do danas – ističe Garibija.

Grupa entuzijasta i predratnih revolucionara okupljala se od te 1934. godine u prostorijama društva, koje se nalazilo tik uz Višegradsku kapiju. To je postalo kultno mjesto, koje nije širilo samo vatrogastvo nego je bilo i kovačnica antifašizma. Okupljeni oko narodnog heroja i kurira vrhovnog štaba Mustafe Dovadžije, od Vatrogasnog društva napravili su ćeliju ilegalnog antifašističkog pokreta. To interesantno mjesto takozvanog Gornjeg Mejdana sudbinom je bilo potvrđeno tako što su prvi oslobodioci Sarajeva upravo tuda ušli u grad. Među vratničkim vatrogascima bili su brojni prvoborci i čak tri narodna heroja. S obzirom na veliku zaslugu u oslobađanju grada, nove vlasti poklonile su stari Handžićev han na Vratniku Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, čime su dobili novu i značajniju ulogu.

- Ostala su zapamćena velika postrojavanja aktivista, kao i dolazak poznatih tadašnjih političara i revolucionara u prostorije, a koncept druženja bio je takav da je okupljao i sportske i javne ličnosti. Mnogi su kroz ta druženja zavoljeli šah i tavlu. Prvi telefon koji je stigao na Vratnik, bio je tu, kao i prvi televizor. Priče na druženjima često su se vrtile baš oko fudbala, a interesantno je da skoro i ne postoji nijedan fudbaler FK Vratnik koji nije bio i vatrogasac. Taj sportski duh donosio je Asim Ferhatović Hase, koji je najveći dio slobodnog vremena provodio baš u Vatrogasnoj četi, kako je popularno Vratničani zovu – navodi Garibija.

Pionirski prvaci

Vratnički vatrogasci dobrovoljci uvijek su nastojali da budu bolji od profesionalne jedinice i da ih prestignu u svemu. Toliko je daleko znao ići taj natjecateljski duh da su znali biti i u bojkotu od profesionalne jedinice. Kad bi se to desilo, tadašnji političari i revolucionari uvijek su stajali iza njih.

Na svaki poziv se utrkivalo da se prije profesionalne vatrogasne jedinice stigne na intervenciju. Vatrogasno društvo Vratnik tako se isprofiliralo u veoma profesionalno, a najbolji pokazatelj su intervencije i takmičenja, po čemu je postalo najpoznatije dobrovoljno društvo u cijeloj Bosni i Hercegovini. Nimalo slučajno, postali su i pionirski prvaci Jugoslavije u Karlovcu, a redovno su osvajali prva mjesta na bosanskim takmičenjima.

 Natjecateljski duh

- Bio je to poseban prizor kada bi požar negdje izbio. Vozila se pale, sirene zasviraju, a iz vratničkih kafana izlaze raja i ulaze u vatrogasna kola i po navici se oblače u već pripremljena odijela. I onda na gas, što prije da se prestigne brigada. Taj natjecateljski duh s brigadom je trajao, a i danas traje – napominje Garibija.

Predsjednik bivši fudbaler

Poslije rata, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik nastavilo je raditi s istim entuzijazmom i nastavilo je privlačiti mlade. Tako su na međunarodnom takmičenju cijele šire regije u Čakovcu osvojili prvo mjesto. Danas ovo društvo, kao i svi ostali vatrogasci, djeluju kao dio Civilne zaštite općine Stari Grad, koja, bez sumnje, podupire tu vratničku ljubav prema vatrogastvu. Nimalo slučajno, današnji predsjednik je i bivši fudbaler i jedan od najtalentiranijih igrača FK Vratnik Muriz Domić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.